Skip to main content
Bér + HR

Karácsonyi parti

By 2019.12.19.Nincs hozzászólás3 perc olvasási idő

Az év utolsó hónapjában, decemberben a vállalkozások túlnyomó többsége szervez munkavállalói, illetve üzleti partnerei számára karácsonyi programot, ahol a meghívottakat vendégül látják, szórakoztató műsort biztosítanak részükre.

A kérdés az, hogy a felmerülő költségtételeken kívül milyen további ráfordításelem merülhet fel.

Egy céges karácsonyi parti főleg a vendéglátásról szól, ahol az esemény alkalmával ingyenesen, vagy kedvezményesen látják vendégül (étel, ital) a meghívottakat, és amelyhez rendszerint kapcsolódó szolgáltatás (pl. utazás, szállás, szabadidőprogram) is párosul. A rendezvény ára elismert költség, az étel-ital, valamint a kapcsolódó szolgáltatás reprezentációnak minősül, és az Szja törvény 70. § (4)-(5) bekezdése szerint egyes meghatározott juttatás utáni közterhekkel kell számolni, amely a kifizetőt terheli.

A reprezentáció fogalma az Szja törvény 3. § 27. pontja szerint: „a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) azzal, hogy az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható

Ezt erősíti meg a NAV honlapján megjelentek is, amely az alábbi:

https://nav.gov.hu/nav/adopercek/Karacsonyi_vacsora_ad20191211.html

„2019.12.16.

Karácsonyi vacsora adózása

A vállalkozások egyházi ünnepek alkalmából szervezett vendéglátása reprezentációnak számít. Ilyen például, ha karácsonykor vendégül látják az üzleti partnereiket. Ezeken a vacsorákon, nem ritkán a vendéglátás mellett a résztvevők szórakoztatásáról is gondoskodik a szervező. Ennek költsége szintén a reprezentáció részét képezi, ahogyan a vacsorához bérelt helyiség díja is.

A reprezentáció után a juttatást nyújtó vállalkozásnak adóznia kell. A szolgáltatásokat akkor is a vállalkozás nyújtja, ha a karácsonyi vacsora lebonyolításával rendezvényszervező céget bíz meg.

A vállalkozásnak 15 százalékos mértékű személyijövedelemadó-fizetési, és 17,5 százalékos mértékű szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik. Az adók alapja a szolgáltatás szokásos piaci értékének (a vacsora kapcsán a vállalkozás által kifizetett reprezentációs költségeknek) az 1,18-szorosa. A vállalkozásnak a reprezentációt a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig a ’08-as bevalláson kell bevallania, és eddig az időpontig meg is kell fizetnie.”

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com