Skip to main content
Adózás

Negatív előjelű adó

By 2011.10.13.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Az áfa törvény (2007. évi CXXVII. tv.)  alapján az adott adózási időszakban megállapított fizetendő adó összege csökkenthető azzal az előzetesen felszámított adó összeggel, amelyet az adott időszakban vagy korábban megállapítottak.


Az adóbevallásban megjelenhet:

  • levonható adóként a tárgyidőszakban,
  • előző időszakban beszámítható csökkentő tételként.

A tárgyidőszakban elszámolt adó előjele lehet negatív vagy pozitív.

Negatív előjel estén 4 lehetőség merül fel a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adó, illetve negatív előjelű elszámolandó adó mértéke alapján:

  • a soron következő adómegállapítási időszakban keletkezett fizetendő adót csökkentő tételként számolja el (az adózó maga dönthet)
  • a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adó összege=vagy>mint a tárgyidőszakban elszámolandó adó abszolút értelemben vett összege, akkor az adózó köteles a következő adómegállapítási időszakban keletkezett fizetendő adót csökkentő tételként elszámolni
  • a pénzügyileg nem rendezett beszerzési adó összege =vagy< mint a tárgyidőszaki elszámolandó adó abszolút értelemben vett összege, akkor az adózó köteles beszerzésre jutó adó összegével a  soron következő időszakban megállapított fizetendő adót csökkenteni, a fennmaradó összeget pedig az áfa tv. alapján visszaigényelheti az adózó
  • ha nincs pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adó, akkor a negatív előjelű elszámolandó adó teljes egészében visszaigényelhető.

Ezekben az esetekben célszerű tisztázni az adólevonási, illetve a visszaigénylési jog fogalmát.

Adólevonási jog esetében a beszerzésre jutó adó levonható adónak tekinthető a bevallásban, míg a visszaigénylési jog során a negatív előjelű elszámolandó adó összegét a nem kiegyenlített beszerzés adóval csökkentve kérheti a kiutalását, az adóhatósággal szemben követelésként számolhatja el, kérheti más adónemek jóváírására. A 2011-ben megjelent a 2007. évi áfa törvényt módosító rendelet alapján a havi és és negyedéves bevallók, a rendes soron következő bevallásukban élhetnek visszaigénylési jogukkal. (okt.20).

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com