Skip to main content
Adózás

ÁFA VISSZAIGÉNYLÉSI HATÁRIDŐ – VAN IDŐ

By 2011.10.17.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján visszaigényelhető áfát a vállalkozások akár október 20-ig, akár a későbbiekben benyújtott bevallásaikban visszakérhetik. A ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfát tehát a legegyszerűbben a soron következő bevallásban, az adózóra vonatkozó általános szabályok szerint lehet visszaigényelni. Ha a vállalkozás a bírósági döntés alapján visszaigényelhető áfát október 20-ig nem kéri vissza, akkor az nem vész el, ahhoz a vállalkozás későbbi időpontban is hozzájuthat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindazonáltal felhívja a vállalkozások figyelmét arra, hogy külön kérelemben is visszaigényelhetik a negatív áfát. A kérelem benyújtásának legvégső határideje 2011. október 20. A kérelem benyújtására az áfabevallások, a 1065, illetve 1165 számú nyomtatványok szolgálnak. A kérelemben az utolsó bevallás adatait meg kell ismételni, illetve a külön kérelem lapot (1065-KER, 1165‑KER) is ki kell tölteni.

Az adózók a legkésőbb 2011. október 20. napjáig benyújtott kérelemben ismételt ellenőrzést kérhetnek, ha az állami adóhatóság a korábbi ellenőrzés során azért sújtotta őket adóbírsággal és késedelmi pótlékkal, mert olyan adót igényeltek vissza, amely kifizetetlen számlához kapcsolódott. Az ismételt ellenőrzés során az állami adóhatóság kizárólag a pénzügyileg nem rendezett tételekre eső adóbírság és késedelmi pótlék felülvizsgálatát végzi el.

(NAV)

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com