Skip to main content
Vállalkozás

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése

By 2011.10.07.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a társas vállalkozások tevékenységének szüneteltetésére adózási szempontok miatt nincs lehetőség.

Vállalkozó tevékenységet csak:

  • egyéni vállalkozó(2009. évi CXV. törvény szerint),
  • egyéni vállalkozónak minősülő egyéni ügyvéd, szabadalmi ügyvivő, önálló bírósági végrehajtó, közjegyző (jogállásukat külön szabályozó törvény , 1995. évi CXV. törvény szerint)

szüneteltethet.

Egyre többen választják mégis vállalkozási tevékenységük szüneteltetését.

Ennek oka :

  • épp nincs megrendelés, bevétel stb., de az adók és járulékok megfizetésére ugyanúgy kötelezik őket,
  • a válság idején több, elhelyezkedni nem tudó lakos vált „kényszervállalkozóvá”, akik ha találnak valamilyen munkát és nem szüneteltetik vállalkozói tevékenységüket szintén adót kell fizetniük,
  • a vállalkozói tevékenység teljes megszüntetése után, ha adódik vállalkozói megbízás, újra el kell kezdenie az egyéni vállalkozó bejelentkezéssel járó adminisztrációt.

Az egyéni vállalkozók tevékenységük szüneteltetését legalább egy hónapig, legfeljebb öt évig kérhetik.  Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését csak elektronikus úton Ügyfélkapun lehet bejelenteni, egy erre a célra kiállított elektronikus formanyomtatványon. A NAV felé és az Okmányiroda felé is bejelentési kötelezettsége van a vállalkozónak. Feltétele továbbá, hogy az egyéni vállalkozó igazolványát személyesen vagy postai úton leadja az igazolványt kiállító hatóságnak, amely határozattal visszavonja, illetve határozatát közli a nyilvántartást vezető szervvel is. A tevékenység megszüntetésének, illetve szüneteltetésének bejelentése díj- és illetékmentes.

A szüneteltetés bejelentését követően, annak ideje alatt a vállalkozó:

  • nem végezhet egyéni vállalkozói tevékenységet,
  • nem vállalhat új kötelezettségeket,
  • tevékenységéhez kötődő jogosultságot nem szerezhet,
  • az egyéni vállalkozó a tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com