Skip to main content
Adózás

MEGSZŰNIK A KÜLFÖLDI NAPIDÍJAK 30%-OS KEDVEZMÉNYE

By 2009.11.02.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

2010-től változik a külföldi napidíjak 30%-os kedvezménye. Eszerint megszűnnek a napidíjra vonatkozó külön rendelkezések, azaz az így kifizetett összegek minden esetben és teljes összegükben a juttató és a juttatásban részesülő jogviszonya szerint válik adókötelessé.

2009. december 31.-ig, ha egy magánszemély a kifizetőtől külföldi kiküldetés címén kap jövedelmet, akkor annak 30 százaléka adómentes, de legfeljebb a 168/1995. (XII. 27.) kormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költség, azaz a szerzett jövedelemből a külszolgálat időtartamára maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg vonható le.

A nemzetközi árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatott gépkocsivezető és árukísérő esetében nincs változás, napi 25 eurót vonhat le igazolás nélkül, de a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó költségeken kívül más költséget, – szállás, utazás – nem számolhat el. Esetükben a levonhatóság 30 százalékos korlátját sem kell alkalmazni. Fontos, hogy amennyiben szállásköltséget is térít a kifizető, akkor a napidíj (25 euro) 30%-a, de legfeljebb 15 euro lesz adómentes.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com