Skip to main content
Adózás

Környezetvédelmi termékdíj: csomagolóanyag gyártása kontra csomagolás

By 2009.06.24.2 hozzászólás3 perc olvasási idő

termekdij

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény szerint termékdíjköteles a csomagolás. [1995. évi LVI. Tv. 2.§ (3) d)]

A csomagolóanyag gyártása a gyártott termék szempontjából nem termékdíjköteles, csak a gyártott termék becsomagolása, tehát maga a csomagolás.

A termékdíj megfizetésére kötelezett az lesz, aki a termékdíjköteles termék első belföldi fogalomba hozója vagy saját célú felhasználója, vagyis, aki ténylegesen csomagol a termékkel. [2.§(1) a)]

A termékek csomagolóanyagának a termékdíj-alapja a csomagolás tömege.

A termékdíj-fizetési kötelezettség a számlán feltüntetett teljesítés napján keletkezik (saját célú felhasználás esetén a ktg-ként történő elszámolás napján).

Mentes(illetve visszaigényelhető) a környezetvédelmi termékdíj alól az a termék, amit exportálnak vagy közösségen belül értékesítenek (ezt számlával kell igazolni, és a láncügylet is ide tartozik, ha a gyártótól közvetlenül külföldre viszik). Feltétel: a termék beszerzéséről kiállított számla, amely tartalmazza a termék első belföldi forgalomba hozatalakor a kötelezett által kibocsátott számla számát, a kötelezett nevét, címét, adószámát, és a kötelezett által kiállított számlán vagy annak mellékletében feltüntetett termékdíj mértékét és összegét.

Eljárás:

A vámhatósághoz be kell jelentkezni (15 nap), kérni kell 2 azonosító számot (VPID, GLN)

A környezetvédelmi termékdíjat havonta kell megállapítani és nyilvántartani (akkor is, ha nem keletkezik díjfizetési kötelezettség). A bevallás és fizetés szabályai az Art. szerint alakulnak, tehát az adóbevallásokhoz igazodik (havi vagy negyed éves lehet).

Lehet kötelezettséget átvállaló szerződést kötni

– számlán és

– un. „hasznosítást koordináló szervezettel”, aki esetleg az előállított termékdíjköteles terméket újrahasznosítja, ezáltal kedvezmények érhetők el a díjfizetésben.

A meg nem fizetés szankciói:

– hiányos vagy be nem adott bevallás esetén a hiány 100%

– jogellenes visszaigénylés esetén 3-szoros bírság

– mulasztás: Art.

Illetékes hatóság: Vámhatóság

2 hozzászólás

  • Attila szerint:

    Mi alapján kell kiszámítani a környezetvédelmi termékdíjat és mi a mértéke? Ha jól tudom nem minden csomagoló anyagnál egyforma a termékdíj. Üdv

  • magyarnyomda szerint:

    Mennyire érdekes visszaolvasni a 2009-es állapotokat a mostani változásokhoz képest.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com