Skip to main content
Adózás

Kedvezményes társasági adókulcs

By 2008.08.14.Nincs hozzászólás3 perc olvasási idő

2008. január 1-től a kedvezményes 10%-os társasági adó a korábbi 5 millió forint adóalap helyett már 50 millió forint adóalapig alkalmazható, ennek megfelelően akár 5 millió forinttal több pénz maradhat a vállalkozásoknál, azonban a kedvezményes adókulcs alkalmazása bizonyos feltételek teljesítéséhez kötött.

Feltételek

A kedvezményes adókulcsot azon adózók vehetik igénybe, amelyek:

  • nem vesznek igénybe adókedvezményt, amelyet vagy nem jogosultak igénybe venni (ekkor is megfelel a feltételnek az adózó), vagy jogosult lenne igénybe venni az adózó, de saját döntése alapján lemond az adókedvezmények igénybe vételéről. Fontos kiemelni, hogy az adóalapra vonatkozó egyéb kedvezmények továbbra is érvényesíthetőek, itt érdemes megemlíteni többek között példaként a kis- és középvállalkozások beruházási kedvezményét.
  • a második feltétel szerint az adóévben legalább 1 fő foglalkoztatott átlagos állományi létszámmal rendelkeznek, ezen létszámba beletartozik minden foglalkoztatott, így többek között a 4 órás részmunkaidőben dolgozó munkavállaló is, de például nem tartozik ebbe a kategóriába a nyugdíjas tag.
  • az adóévben legalább az adóév első napján érvényes minimálbér 150%-nak megfelelő összeg után vallanak be nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot, amely az adóévre évesített összeg és a létszám szorzata. Bizonyos esetekben az adózónak elegendő a 150% helyett 100%-kal kalkulálnia.
  • adóalapja az adóévben és az azt megelőző adóévben legalább a jövedelem (nyereség-) minimum összegével megegyezik, vagy azt meghaladja.
  • az adóévben megfelelnek az államháztartásról szóló törvényben rögzített rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek.
  • az adóalap 50 millió forintot meg nem haladó részének ? illetve ha az adóalap nem éri el az 50 millió forintot ? akkor az adóalap 6%-nak megfelelő összeget az adóév utolsó napján az eredménytartalék terhére lekötött tartalékként mutatnak ki, valamint a lekötött tartalékot a lekötést követő 4 évben beruházásra célra fordítják, vagy korábban munkanélküli-, pályakezdő, vagy legalább50%-ban megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása során a személyi jellegű költségeket fedezik, illetve pénzügyi intézménnyel kötött hitelszerződés alapján fennálló kötelezettség csökkentésére szánják, ami lehet pénzügyi lízing is.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com