Skip to main content
Adózás

Az 1 %-os felajánlásokkal akartak visszaélni

By 2008.08.14.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Okirathamisítással jogosulatlanul részesült volna támogatásban egy alapítvány

A személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felajánlásával akartak visszaélni egy gazdasági társaság alkalmazottainak nevében oly módon, hogy jogosulatlanul támogatást szereznek egy alapítványnak úgy, hogy a gazdasági társaságban szerepet játszó tulajdonosok a cég dolgozói nevében vélhetőleg meghamisították a rendelkező nyilatkozatokat, és azt az egyikőjük által vezetett alapítvány javára ?utaltatták? volna. Az APEH nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága azonban a rendelkező nyilatkozatok feldolgozása közben felfedezte a ?csalást?, és magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett.

A gazdasági társaság a munkáltatói adó-megállapításhoz kapcsolódóan egy kísérő jegyzéket, és 130 darab 1+1 %-os rendelkező nyilatkozatot csatolt. Az APEH figyelmét az keltette fel, hogy a csatolt névsoron szereplő aláírások több esetben is nagyon hasonlítottak. A rendelkező nyilatkozatok megvizsgálása során pedig kiderült, hogy mind a 130 felajánlásnak ugyanaz a kedvezményezettje, mind a civil, mind pedig az egyházi felajánlás tekintetében.

A gazdasági társaság, és a rendelkező nyilatkozatokban civil kedvezményezettként megjelölt alapítvány adatainak ellenőrzésekor pedig egyértelművé vált, hogy a cég egyik képviselője, valamint az alapítvány képviselője kapcsolatban áll egymással (névegyezőség és bejelentett lakcím egyezősége).

Az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága az eset kapcsán magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett, mivel az adóhatósági ellenőrzés során felmerült annak gyanúja, hogy egy ismeretlen személy az adózó cég alkalmazottai helyett aláírta a névsort, illetve hamis rendelkező nyilatkozatokat állított ki és nyújtott be az adóhatósághoz, és így akarta jogosulatlan bevételhez juttatni az alapítványt.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com