Skip to main content

Az iskolakezdés nagyon megterheli a családi kasszákat, minden segítség jól jön, érkezzen az bármilyen forrásból. Lássuk milyen formában történhet az iskolakezdés támogatása foglalkoztatói oldalról.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény mostanra nem tartalmaz speciális szabályokat az iskolakezdési támogatásra vonatkozóan, így arra az szja törvény általános szabályait kell alkalmazni.

  • Amennyiben a munkáltató pénzt ad iskolakezdési támogatás címén a dolgozóinak, a juttatásban részesülő magánszemélynél ez az összevont adóalap részeként adózó jövedelem lesz, melynek közterheit a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Kevesen tudják, hogy pénzbeli juttatás iskolakezdési támogatás címén adható akár a házastársnak vagy közvetlenül a tanulónak is. Ez utóbbi esetekben a pénzbeli juttatás egyéb jövedelem ezeknél a magánszemélyeknél, mely után a kifizető vonja le ill. fizeti meg a közterheket.

Vannak-e kedvezőbb lehetőségek?

  • A szja-törvény 1. számú melléklet 7.11. pontja szerint adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat. Otthoni személyi használatra adhat tehát adómentesen a munkáltató a munkavállalójának akár több számítógépet, táblagépet. Ebben az esetben a számítógép a munkáltató tulajdonában marad, ám annak otthoni használata adómentes mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára. Ennél modernebb megoldás és az szja törvény melléklete értelmében szintén adómentes a kizárólag számítógép (asztali gép, tablet, laptop) monitor, egér, nyomtató, billentyűzet és a számítógép egyéb alkatrészeinek a bérbevételére (lízingelésére) váltható utalvány juttatása a dolgozók részére.
  • Az iskolakezdési támogatás eszköz, vagy utalvány formájában is adható a dolgozónak vagy akár valamennyi családtagjának, s ha annak az egy főre jutó értéke a mindenkori minimálbér 10%-át nem haladja meg, akkor az csekély értékű ajándékként adóköteles. Ilyenkor a munkáltatói oldalon kell 33,04% mértékű adóteherrel számolni. Fontos, hogy csekély értékű ajándék évente egy alkalommal adható, s arról a juttatónak tételes nyilvántartást kell vezetnie. Évente egy alkalommal a személyenként 23 200 forint értékű utalvány, vagy a juttató nevére szóló számlával vásárolt termék formájában adott támogatás után az adóteher a kifizetőnél 7 665 forint.
  • Hasonló adókötelezettséggel kell számolni a rendezvényen adott ajándék esetében is. Ha tehát a munkáltató az iskolakezdés alkalmával családi napot (pl. kirándulás) szervez és ebből az alkalomból a minimálbér 25%-át meg nem haladó értékben iskolakezdési ajándékcsomagot ad a gyermekeknek, egy 5 fős család esetén 185 600 forint értékű juttatással támogathatja az iskolakezdést. Ez a 2023/24. tanév kezdetekor személyenként maximálisan 58 000 forint értékű ajándékot jelent, amely után a juttatónak 33,04% mértékű adóteherrel kell számolnia.
  • Úgy tűnik, hogy marad a rendelkezés, mely szerint a SZÉP-kártyán lévő összegek hideg élelmiszer vásárlására is felhasználhatók ebben az évben. Ez a juttatás szintén nagy segítség lehet a családok számára, figyelembe véve, hogy az idei iskolakezdés időszakában a foglalkoztatók 2023. augusztus 1. és december 31. között egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint plusz támogatást is adhatnak béren kívüli juttatásként a dolgozó SZÉP-kártyájára az évi 450 ezer forint rekreációs keretösszegen felül. A SZÉP-kártya juttatás béren kívüli juttatásnak minősülő összege után a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége, a munkáltatónak kell a béren kívüli juttatás értéke után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót megfizetnie.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com