Skip to main content

Elterjedőben van, hogy a cég, az érdekeltségi rendszer részeként, elsősorban vezető pozícióban lévő munkavállalóinak ingyenesen vagy kedvezményesen saját részvényt juttat. Mikor keletkezik az adófizetési kötelezettség? Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe!

Ingyenes vagy kedvezményes részvény-juttatás a munkavállalónál kétféle módon keletkeztet jövedelmet:

  • a cég osztalékot fizet a munkavállalónak a részvény után, vagy
  • a munkavállaló a részvényét értékesíti.

Osztalék esetében az osztalék teljes összege adóköteles, a jövedelem-szerzés időpontja az a nap, amikor az osztalék kifizetésre kerül.

Kifizető esetén a cég levonja és befizeti a költségvetésbe az osztalékot terhelő 15% személyi jövedelemadót. Ebben az esetben a munkavállaló az osztalékból származó jövedelmet a jövedelemszerzés időpontja szerinti szja bevallásban szerepelteti és fizeti meg utána – ha szükséges – a 13% szociális hozzájárulási adót.

Nem kifizetőtől (pl. külföldön bejegyzett társaságtól) kapott osztalék esetén a jövedelemszerzés időpontját követő negyedév első hónapjának 12. napjáig a munkavállaló köteles befizetni az osztalékot terhelő 15% személyi jövedelemadót, a jövedelemszerzés időpontja szerinti szja bevallásban szerepeltetni az osztalékot, mint adóköteles jövedelmet és megfizetni utána – a szocho fizetés felső határáig – a 13% szociális hozzájárulási adót.

Az árfolyamnyereségből származó jövedelem akkor keletkezik, amikor a munkavállaló a neki juttatott részvényt tőkepiaci ügylet keretében értékesíti. Ebben az esetben a jövedelem a részvény értékesítésekor realizált bevétel és a részvény megszerzésekor azért fizetett vagy munkabérből levont összeg (megszerzéskori érték).  Ingyenes részvényjuttatási program esetén a megszerzéskori érték nulla. Az így, a részvény értékesítésének időpontjában keletkezett jövedelem adóköteles, s amennyiben a tőkepiaci értékesítésben kifizető közreműködik, az le is vonja a 15% személyi jövedelemadót. Amennyiben nem belföldről származik a jövedelem, a személyi jövedelemadót a jövedelemszerzés időpontját követő negyedév első hónapjának 12. napjáig a részvényt értékesítő munkavállalónak kell megfizetnie és az éves szja bevallásban szerepeltetni.

Az árfolyamnyereségből származó jövedelem után a 13% szociális hozzájárulási adó, éves bevallása alapján, a munkavállaló kötelezettsége a szocho fizetés felső határáig. Ennek határideje az adóévet követő május 20-a.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com