Skip to main content

Közeleg a szeptember, tanévet egyetemistaként kezdő hallgatók számára ez az albérlet keresés időszaka. A lakásbérbeadás procedúrája egyszerűsödött a korábbiakhoz képest, ám bérbeadóként, vagy akár bérlőként is, nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

  • Bérbeadás adószám nélkül

Amennyiben a bérbeadó nem kívánja az általános forgalmi adó kötelezettséget választani a bérbeadási tevékenységére tekintettel és Közösségi adószám kiváltására sem kötelezett, a bérbeadási tevékenységére nem szükséges adószámot kérnie a NAV-tól. Ebben az esetben számlát sem kell kiállítania a bérleti díjról, elegendő a számviteli bizonylat (pl. bérleti szerződés) megléte.

A bérbeadásból származó bevétel a bérbeadónál természetesen adóköteles, mely után negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-ig meg kell fizetnie a 15% mértékű személyi jövedelemadót és majdan az éves személyi jövedelemadó bevallásában szerepeltetni a bevételt, a jövedelmet. A bérbeadásból származó jövedelmet a szja-n kívül más adó, járulék nem terheli. Költségelszámolásra is mód van ebben az esetben is, azzal, hogy nem bevétel – s ezáltal vele szemben költséget sem lehet elszámolni – az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérlőre (az igénybevétellel arányosan) áthárított díja, különösen a közüzemi szolgáltatások díja. A jövedelem kalkulálásánál költségként elszámolható ugyanakkor – természetesen számla ellenében – az ingatlan javítására, karbantartására, felújítására fordított díj, valamit az amortizációs költség is. Az amortizációs költség beton-, tégla- és kőépületek esetén az ingatlan bekerülési értékére vetítve évente 2%.

A tételes költségelszámoláson túl, van a jövedelem megállapításának egy egyszerűsített módja, amikor is a bevétel 90%-t kell jövedelemnek tekinteni, s ez után kell a 15% személyi jövedelemadót megfizetni. Ebben az esetben a bérbeadó 10% költségátalányt állapít meg, a tételes költségelszámolás helyett.

Ingatlan bérbeadás magánszemélyként, adószám nélkül csak abban az esetben lehetséges, ha nincs egyéni vállalkozásunk.

  • Bérbeadás adószámos magánszemélyként

Amennyiben a bérbeadási tevékenységről számlát szeretnénk kibocsátani, a ’T101 nyomtatvány benyújtásával adószámot kell kérnünk a NAV-tól. Ebben az esetben kifizetőnek (pl. jogi személy) is bérbe tudjuk adni az ingatlant

Amennyiben kifizetőnek adjuk bérbe ingatlanunkat, a kifizető le kell vonja a 15% személyi jövedelemadót a bérleti díjból. Ebben az esetben a tárgynegyedévet követő hónap 12-ig személyi jövedelemadó befizetési kötelezettségünk nincs, de a bérbeadásból származó jövedelmet és a levont adóelőleget – a kifizetőtől származó igazolás alapján – az éves személyi jövedelemadó bevallásunkban szerepeltetni kell.

  • Bérbeadás egyéni vállalkozóként

Természetesen van lehetőség arra, hogy bérbeadási tevékenységünket egyéni vállalkozóként folytassuk, amikor is – azon túl, hogy kiváltjuk az EV adószámot a NAV-nál – az ingatlan fekvése szerinti önkormányzathoz be kell jelentenünk az egyéni vállalkozói tevékenységünket. Ebben az esetben havonta és éves szinten az ’58 bevallásban kell számot adnunk személyi jövedelem adóelőleg, és adó fizetési kötelezettségünkről.

Minden esetben el kell határolnunk a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet és az ingatlan hosszú távú bérbeadásához kapcsolódó ingatlan bérbeadási tevékenységet.

A szálláshely-szolgáltatás jellemzően rövid idejű bérleti viszonyokra jön létre, minden esetben áfa köteles, csak adószám birtokában folytatható, valamint be kell hozzá szerezni az önkormányzattól a szálláshely üzemeltetési engedélyt is.

Az ingatlan bérbeadás elsősorban hosszabb távú tartózkodás esetén jön létre, bérleti szerződést kell kötni hozzá ám ehhez a tevékenységhez nincs szükség engedélyekre.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com