Skip to main content
Adózás

Iskolakezdési támogatás

By 2010.07.26.január 31st, 201641 hozzászólás2 perc olvasási idő

Újra aktuálissá vált az iskolakezdési támogatás. Hazánkban jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél, de jogszabályi változások miatt (1998. évi LXXXIV. törvény) 2010. augusztus 30-tól módosul és a juttatást már csak 20 éves korú gyermek esetén lehet igénybe venni. Továbbá feltételt képez még, hogy a szülő jogosult legyen a családi pótlékra, valamint a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, mely szerint a feltételeknek megfelel.

Az iskolakezdési támogatás értékhatára, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30%-a, vagyis 2010-ben 22 050 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban.

Az iskolakezdési támogatás egyszeri juttatás, ami a tanévkezdést megelőző és követő 60 napba érvényesíthető tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor. A munkáltató legtöbbször vásárlási utalványt ad a munkavállalóknak, mely beváltóhelyei között hipermarketek, papírboltok, könyvesbolt-hálózatok, ruházati üzletek találhatók.

A munkáltató azt is választhatja, hogy pénzben megtéríti a fenti összeghatárig az iskolakezdésre fordított költségeket. Ilyenkor a kiadásokról a munkáltató nevére szóló számlát kell kérni (ez lehet például az iskolai tankönyvvásárlás során kiállított számla is). Végül a munkáltató tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával is segíthet.

A munkáltató a minimálbér 30%-ig adott iskolakezdési támogatásra 25% adóterhet fizet meg, az e fölötti részre 97,89 %-os adóterhet visel.

Összefoglalva:

-augusztus 30-ig a 23 évesnél nem idősebb gyermek után is igénybe lehet venni a támogatást, szeptember 1-től pedig 20 éves korig,

-felhasználása iskolakezdéshez viszonyítva pluszminusz 60 nap,

-ha mindkét szülő részesül családi pótlékban, akkor mindkét szülő kaphat (optimális esetben így 44.100 forint)

-utalvány és számla is elfogadható a munkáltató döntése alapján,

-a munkáltató saját döntése alapján adhatja.

41 hozzászólás

  • Érdeklödnék hogy ezt a tamogatást mikortol lehet és meddig lehet kérni .ez( ugye nem az ugynevezet sulicsekk??????). ami szoktak adni ez másfajta???? kösznöm válaszukat üdv baloghné

  • Szuzeny szerint:

    Létezik az, hogy egy általános iskola nem tud számlát kiállítani a tankönyvekről? Én erre szerettem volna felhasználni az iskolakezdési támogatásomat. Válaszukat előre is köszönöm.

    • Adoblog deak szerint:

      Ha fizetni kell a tankönyvekért, akkor valamilyen bizonylatot kell adniuk! De ismerni kellene a szituációt…

  • Szuzeny szerint:

    Arra hivatkozik az iskola, hogy azért nem tud számlát kiállítani, mert külső cégtől rendelte meg a tankönyveket. ?

  • Szuzeny szerint:

    Most akkor köteles az iskola kiállítani számlát a tankönyvvásárlásról vagy nem?

    • Adoblog deak szerint:

      Ha pénzért értékesíti, akkor valamilyen számviteli bizonylatot kell adnia!

  • Ginger szerint:

    Hogyan lehet áthidalni azt, hogy a munkáltató odaadja a sulicsekket az iskolalátogatási igazolás kiadása előtt? Mert amíg ez nincs meg, nem kaphatjuk meg, viszont az iskolában csak a jövő hét végén lesz, aki az igazolást ki tudja állítani…

  • tita szerint:

    A lányom idén érettségizett, OKJ-s képzésben tanul tovább szeptembertől. Persze az Államkincstár az érettségi után azonnal tájékoztatott, hogy nem vagyunk jogosultak a családi pótlékra. Szeptemberben az iskolalátogatási igazolás kiadásaés bemutatása után kapunk újra családi pótlékot. Ilyenkor mi a helyzet az iskolakezdési támogatáéssal?

    • Adoblog deak szerint:

      Iskolakezdési támogatásra jogosult a családok támogatásáról szóló törvény, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékra, vagy hasonló ellátásra jogosult szülő, vagy a vele közös háztartásban élő házastárs a közoktatásban részt vevő gyermekére való tekintettel.
      Az iskolakezdési támogatás nyújtása nem kötelező, az kizárólag a munkaadó/bér kifizetőjének döntésén múlik, hogy nyújt-e, tud-e nyújtani ilyen béren kívüli juttatást a munkavállalójának! A munkáltató az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről magánszemélyenként nyilvántartást köteles vezetni, amelyet az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig megőriz. Nyilvántartja munkavállalója és a gyermekei nevét, adóazonosítóját (ennek hiányában egyéb azonosítóit), és az ilyen céllal kifizetett összegeket.

  • Adoblog deak szerint:

    nyilatkozat letölthető innen:
    https://adoblog.hu/dokumentumok/

  • tita szerint:

    Most töltöttem leaz iskolakezdési támogatásról szóló nyilatkozatot. Ha mindkét szülő kaphat a gyermekek után „sulicsekket”, akkor miért kell arról nyilatkoznom, hogy a házastársam a munkahelyén nem kap? (utolsó előtti mondat a formanyomtatványon). Én értem félre, vagy valóban csak az egyik szülő kaphat? Köszönöm válaszát Tita

  • Adoblog deak szerint:

    Nem, ez arra vonatkozik, hogy a másik szülő nem ugyanannál a cégnél dolgozik (a nyilatkozatot befogadó munkáltató)

  • tita szerint:

    Ezek szerint, ha egy cégnél dolgozunk, akkor csak az egyikünk kaphat?

  • Adoblog deak szerint:

    nem. ha mindkét szülőnek ugyan az a munkáltatója és megfelelnek a feltételeknek, akkor mindkettőjüknek adhatja kedvezményes adózással a munkáltató (nem a legjobb minta, de ez volt meg nálam)

  • Gábor szerint:

    Lányom egyetemre megy akkor is igényelhető amíg be nem töltötte a 20-at?

  • Melinda szerint:

    A férjem kapja a két gyerek után az emelt összegű családi pótlékot, ő kapott a munkahelyétől beiskolázási támogatást mindkét gyerek után. Én méltányossági GYESen vagyok. Én is kaphatnék a munkahelyemtől beiskolázási támogatást?
    Köszönöm válaszát: Melinda

    • Adoblog deak szerint:

      Ha munkavállaló és munkáltató közötti jogviszony fennáll, akkor adhat!

  • csocsesz szerint:

    Multinacionális barkácsáruházláncnál dolgozom 6 éve nem kapok semmit két gyerek után…Csak adható!…kamu

  • csocsesz szerint:

    A feleségem meg munkanélküli segély nélkül.Ő végképp nem kap…menjünk kuncsorogni az önkormányzatba?
    Van ez a mókus meg a vakítása…

  • Gémesné Enikő szerint:

    Ticket beiskolázási utalványt kaptunk. Sajnos egyik gyerekem iskolájában sem fogadták el a tankönyvek megvásárlásakor.
    Kérdésem az volna, hogy az iskolák nem kötelesek elfogadni, vagy csak engem ráztak le, mert egyszerűbb nekik ha kp. kifizetem a könyveket?

  • P. Gabriella szerint:

    Én 15 éves vagyok, és a szüleim munkanélküliek, sajnos segélyt sem kapnak. Mivel ők nem dolgoznak, akkor én nem is kaphatok iskolakezdési támogatást?

  • isti85 szerint:

    Sajna nem él a story!

  • Rami szerint:

    Az én anyukám rokkant nyugdíjas.. akkor ő sem jogosult iskolakezdési támogatásra?

    • Adoblog deak szerint:

      Kedves Rami,
      a mint már említettük, a munkáltató adhatja ezt a fajta támogatást.
      üdv!

  • Dotty szerint:

    Érettségiző vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy fénymásoló (nyomtató) papírról , valamint irattartó tasakokról is le lehet adni számlát? Most erre lenne a legnagyobb szükségem.

  • Adoblog deak szerint:

    Igen, ezt a számlát a szülő munkáltatója nevére lehet kérni. Természetesen a munkáltató ajánlása alapján!!!

  • nyunyu szerint:

    A volt férjemnek a munkahelye kifizette neki az iskolakezdési támogatást,pusztán azért,mert van egy gyereke.Már semmiféle családi pótlékot,vagy hasonlót nem kap,mert én kapok mindent,mivel én nevelem.Akkor neki mégis milyen jogon jár???

  • erika szerint:

    kérdezem hogy nevénvan a gyerek és ötévignemkaptamtöle utalványt és hároméemegkaptamtöle tiicet utalványt kérdezem hogy nemkutevónael de asztmonta hogy elkute hogylehetutánanézni pestendolgozik harmadikkeruetbeés én levagyok százalékolva nemkephetok

  • monika szerint:

    A férjem is és én is ugyanabban a kórházban dolgozunk. Én kapom a cspótlékot és az adókedvezményt. Tudomásom szerint a törvény azt írja, hogy mindkét szülö kapja a támogatást. akkor nálunk kórházi szinten, miért csak az egyik félnek jár?
    köszönöm a válaszát

  • Mucza Sándorné szerint:

    Arról nem esik szó, hogy az én esetemben is szerettem volna igényelni az iskolakezdési támogatást, elutasitottak, mondván hogy családi pótlékhoz kötött, és mivel 19 éves azt mondták, hogy már nem fog járni a családi pótlék, es az igény mlést már juniusban le kellett adni. Csak hogy még nem tudtam, hogy fölveszik e az egyetemre. És jött a papir, hogy fölvették , .Ennek alapján igényelhetném én is?

  • Judit szerint:

    Nem szeretnék kötözködni, de:

    1) a fentebb belinkelt hozzászólás szerint (deak aug.13 péntek) is az kaphatja, akinek a gyereke a közoktatásban vesz részt és a többi feltételnek is megfelel (családi pótlékra való jogosultság, 20. életév…) Az alábbi link a hivatalos közöktatási intézmények jegyzéke, márpedig ebben főiskola és egyetem is szerepel!!!
    https://www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/kozoktatasi-intezmenyek/kozoktatasi-feladatokat

    2) a munkáltató adhatja, ha karja, ez a cafeteria rendszerbe tartozik, tehát:
    -vagy minden dolgozójának az ő általa megszabott cafetéria elemeket adja
    -vagy, az által kijelölt, de minden egyes dolgozóra vonatkozóan azonos értékhatáron belül a dolgozó választ a lehetőségek közül.
    Értsd, ha ad valamit, azt mindenkinek azonos feltételekkel kell kapnia (pl. étkezési utalványban nem adhat Jucikának 18.000-ért a Marcsinak meg csak 10.000-ért) Persze, az iskolakezdési támogatást nem tudja mindenki igénybe venni, de jár mindkét szülőnek, akkor is, ha ugyanannál a cégnél dolgozik!!!

    3)Az iskolakezdési támogatás a cikk/törvény szerint plusz-minusz 60 nap, azaz július 01-október 31-ig adható. Ha valaki jogusult rá, ill csak később derül ki, de ezen időhatáron belül lesz jogosult rá, akkor is jár neki, ha pedig más dolgozók megkapták, akkor neki is jár, mert ez diszkrimináció lenne, amit a törvény tilt. Ha lusta újabb iskolakezdési támogatást igényelni a munkáltató, akkor a munkáltató nevére szóló számlát is elszámolhatja, tehát ez üres kifigás volt! Megjegyzem, iskolkezdési utalványokat bármely szolgáltató 1 héten belül leszállítja a munkáltatónak!!!

    UI: Mindenki tudja, hogy a munkahelyén meddig mehet el, de ami az egyik dolgozó kap, az jár a másik dolgozónak is (kivéve, ha keretből ő választotta az elemetket, mert akkor természetesen eltérő is lehet). A munkáltató nem diferenciálhat. Tehát, lehet a törvényben utána nézni és paragrafusokra hivatkozva írásban kérni. Feltenni udvariasan a kérdést, hogy milyen jogi előírásokra hivatkozva nem ad mindkét szülőnek, ha a törvényben pont az ellenkezője van,….stb. A további lépéseket mindenki maga dönti el… még van 2,5 hónap okt. 31-ig

  • Judit szerint:

    És a tankönyvhőz!
    Kérdés, hogy ki a tankönyv értékesítője. Általában az iskola nem vásárolja meg (szerintem bizományosként átveszi), csak közvetítőként segít az étrékesítésben.
    A törvények szerint az értékesítő a pénzmozgással egyidejűleg köteles az értékesítertt termékről számlát, egyszerűsített számlát, ill. bizonyos esetekben nyugtát kiállítani.
    Ha az iskola nem a tankönyvek „bírtokosa”, egyértelmű, hogy nem tud számlát adni, hísz nincs is mit eladnia, nem az ővé. Csendben megjegyzem, hogy a a pénz átvételről valamilyen bizonylatot ekkor is ki kellene állítania. A tankönyv értékesítő viszont a vevőnek(aki ez esetben a szülő) köteles szémlát adni.
    Az eddigi tapasztalatom alapján a környezetemben lévő iskoláknál ez eddig nem is volt probléma. A tankönyv vásárlásakor leadtuk, hogy kinek a nevére kérjük a számlát, és egy-két héten belül a gyerek az iskolában meg is kapat.
    Ha az iskola erre nem hajlandó, azt kényelemből teszi, hisz természetesen ez a tankönyvező tanároknak plusz munkát jelent.
    Érdemes megtudakolni, hogy ki a tankönyvek forgalmazója, és náluk megérdeklődni, hogyan kaphatnának számlát.
    Ha pedig nem karnak adni, akkor célszerű magunknak beszerezni. Ha van számla, lesz/lehet isk. kezd. támogatás is. Még ha az egész napunk is rámegy, 14-15.000 Ft-ot nem keresünk egy nap alatt, tehár jobban járunk, mintha veszni hagynánk!

  • Kati szerint:

    Június óta táppénzen vagyok.A munkahelyemen azt mondták így nem jár az iskolakezdési támogatás.Igaz ez?

  • Judit szerint:

    Kati!
    nem igaz, lásd amit már írtam. Ez adható annak aki munkaviszonyban van, márpedig a táppénz alatt a munkaviszonyod nem szűnik meg!!! A lényeg, ha a munkáltató adja egy valakinek, akkor mindenkinek (ha az előírt törvényi feltételenek a munkavállaló gyermeke megfelel) KÖTELEZŐ adni.
    Tessék kérni, még van lehetőség 10.31-ig.
    Ne hagyd magad leszerelni.!!!

  • edneth szerint:

    A munkahelyi ivóvízellátással kapcsolatban kérdésem a következő. Csapvíz hiányában a munkáltató ásványvizet biztosít dolgozóinak, naponta fél liter mennyiségben. Szerintem korlátlanul kellene ivóvizet biztosítani, de legalább 2 litert. Mennyi a dolgozó számára elfogadható mennyiség?
    edneth

  • Helga szerint:

    Az a kérdésem, ha felmondási időt tölti a munkavállaló, akkor mi a helyzet az iskolakezdési támogatás adásával?

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com