Skip to main content
Adózás

Kiküldetési rendelvény – saját gépjármű

By 2009.03.06.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

auto

A saját tulajdonú jármű alatt a magánszemély vagy a házastársa tulajdonában lévő járművet kell érteni. A tulajdonjogot a kötelező felelősségbiztosítás befizetési szelvényével kell igazolni. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeket a szelvényeket az elévülési idő lejártáig őrizni kell.

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést. Az szjatörvény kötelezően előírja a kiküldetési rendelvény tartalmi követelményeit. Eszerint a kiküldetési rendelvény a kifizető által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát, a futásteljesítményt, az utazás költségtérítését, az élelmezési költségtérítést, valamint ezen költségtérítés(ek) kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.). A kiküldetési rendelvény eredeti példányát a kifizetőnek, másolatát a magánszemélynek a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával kell megőriznie.

Küldetési rendelvényt csak a saját tulajdonban lévő gépjármű esetében lehet alkalmazni, a bérelt, lízingelt, kölcsönzött, üzembentartói szerződéssel használt gépjárművek esetében az útnyilvántartás alkalmazható.

A kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy 2009. január 1-jétől nem csak a munkaviszonyra tekintettel állítható ki kiküldetési rendelvény, hanem más jogviszonyok (pl. megbízás, tagi, vezető tisztségviselői, választott tisztségviselői jogviszony, stb.) alapján is.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com