Skip to main content
Adózás

Fiktív számlákkal és szerződésekkel majdnem két milliárdot csalt el egy budapesti cég

By 2008.07.10.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Fiktív számlákkal és szerződésekkel majdnem két milliárd forintot ?csalt el? egy budapesti cég. Az autókereskedéssel foglalkozó fővárosi székhelyű kft-nál tartott APEH vizsgálat a beszerzésekről szóló számlák jogosulatlan elszámolásával általános forgalmi adónemben, és az értékcsökkenés jogosulatlan érvényesítésével a társasági adónemnél talált összesen majdnem két milliárd forintos adókülönbözetet. Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága feljelentést tett az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán.

A cégnél kiutalás előtti- és bevallások utólagos ellenőrzése kapcsán tartott revíziót az adóhatóság. A vizsgálat során kiderült, hogy 2002-2007. között a társaság az általános forgalmi adó levonási jogát fiktív, illetve hamis számlákra alapozta. A ?papíron? megvásárolt különböző eszközöket pedig fiktív szerződésekkel ? gazdasági tevékenységet egyáltalán nem folytató, vagy megtalálhatatlan ? társaságok részére adta bérbe.

Az APEH által tett feljelentések száma az idei év első öt hónapjában a 2007-es év hasonló időszakát tekintve 36 százalékkal nőtt. Országos viszonylatban továbbra is érvényes az, hogy egyre több ügyben tesz büntetőfeljelentést az adóhatóság. Az APEH regionális igazgatóságai 21,5 százalékkal több feljelentést tettek eddig mint tavaly ugyanennyi idő alatt. Majdnem megduplázódott azonban az elkövetési érték is. A tavalyihoz képest idén eddig már 94 százalékkal nagyobb értékű cselekmények miatt tett feljelentéseket az adóhatóság.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com