Skip to main content
Számvitel

Egy népszerű cafeteria elem : célzott szolgáltatásra adott egészségpénztári támogatás

By 2023.03.09.március 20th, 2023Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

2019 óta munkáltató célirányosan, célzott szolgáltatás formájában is nyújthat támogatást munkavállalói számára. A célzott szolgáltatásra egészségpénztárba támogatóként befizetett összeg konstrukciója azon cégek számára előnyös, akik munkavállalóik számára konkrét vagy általános orvosi vizsgálatot (teljes körű vagy speciális pl. csak szemvizsgálat) ellátást szeretnének nyújtani.

Célzott támogatás esetén a munkáltató az egészségpénztárral szerződik, melyben polgári jogi keretek között meghatározzák a tagsági kört, a működési költségeket, az igénybe vehető szolgáltatásokat, az elszámolás módját és rendjét. A munkáltató akár több szerződést is köthet a pénztárral, szerződésenként eltérően meghatározva a szolgáltatási csomagot, illetve a jogosultak körét.

Az egészségpénztári célzott támogatás un. egyes meghatározott juttatásként adóköteles, az adó terhet a munkáltató fizeti, amelynek összege a támogatás 1,18-szeres összegére vetítve 15% személyi jövedelemadó és 13% szociális hozzájárulási adó (összességében 33,04 százalékos adóteher). Ez után a szolgáltatás után a munkavállaló adóvisszatérítést nem vehet igénybe.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com