Skip to main content

A Covid járvány öröksége, de igazából csak mostanában van elterjedőben az on-line konferencia és a távoktatás, mint elektronikusan nyújtott szolgáltatás.

Elektronikusan nyújtott szolgáltatás a távoktatáson túl a kép, szöveg rendelkezésre bocsátása, valamint adatbázis elérhetővé tétele és a konferenciaszervezés. Kérdésként minden esetben felmerül, hogy milyen áfával számlázzuk a külföldi üzleti partnereinknek ezeket a szolgáltatásokat.

Az elektronikusan nyújtott szolgáltatások teljesítési helye a szolgáltatást igénybe vevő székhelye, telephelye vagy (magánszemély esetében) a lakóhelye. Ez azt jelenti, hogy külföldi résztvevők esetén külföldi áfa felszámításával kellene a számlát kiállítani, amihez első megközelítésben be kellene jelentkezni az adott külföldi ország adóhatóságához és adószámot igényelni abban az országban.

Erre kínál megoldást Európai Uniós szinten adóalanyok egymás közötti ügyleteiben a fordított adózás, magánszemély igénybevevők esetén, az OSS rendszere amely valamennyi tagállam számára elérhető.

Fordított adózás esetén a megrendelő az, aki az ő saját országában befizeti a külföldi áfát, nekünk tehát áfa felszámítása nélkül kell a számlát kiállítanunk („Fordított adózás. Az általános forgalmi adó megfizetésére a megrendelő kötelezett.”).

Magánszemély megrendelő esetén Európai Uniós szinten az OSS on-line felületét igénybe véve tudunk „bevallást beadni” a külföldi adóhatósághoz. A számlát ebben az esetben is áfa felszámítása nélkül kell kiállítanunk, a külföldi áfa megfizetése elkülönített bankszámlára történik, ahonnan a NAV utalja tovább az adott ország adókulcsával kalkulált áfa összegét az érintett ország adóhatóságának bankszámlájára. Évi 10 000 EUR alatti forgalom esetén nincs szükség az OSS rendszer alkalmazására, belföldi áfa felszámításával állítható ki a számla a magánszemély igénybevevő részére.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com