Skip to main content
GazdaságSzámvitelVállalkozás

Valódi könnyítések – A számviteli szabályozás egyszerűséítése

By 2013.06.27.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

11. Házipénztár szabályozás életszerűbbé tétele. A házipénztár napi maximális záró állományára vonatkozó előírások eltörlése.
12. A kisvállalkozók egy körülhatárolt körére a mainál egyszerűbb kettős könyvviteli szabályrendszer kidolgozása és bevezetése.
13. A bizonylatok megőrzésére vonatkozó jelenlegi szabályok módosítása: (a) rövidebb és egységes megőrzési idő-előírások (összehangolva a visszamenőleges hatósági ellenőrzés időhorizontjával); (b) az elektronikus archiválás támogatása, az elektronikusan archivált dokumentumok elfogadásának (bírósági eljárásban) jogi biztosítása.
14. A számviteli beszámoló egyszerűbb formája választásának lehetővé tétele a jelenleginél szélesebb körben.
15. A társasági adóalapot meghatározó, a számviteli előírások szerint megállapított adózás előtti eredmény meghatározásának egyszerűsítése a tipikus kisvállalati esetekhez igazodóan.
16. Az éves (egyszerűsített éves) beszámoló adatait ne kelljen a társasági adó bevallásban szerepeltetni; számos bevallási lap törölhető, hiszen ezen bevallási lapokon szereplő adatok elérhetőek az eredmény-kimutatás, mérleg és kiegészítő mellékletben, amelyek adatai esetében biztosítani kell annak a feltételeit, hogy azok más hatóságok által is feldolgozható formában kerüljenek benyújtásra.
17. Az egyszerűsített éves beszámolót készítő (vagy az alól is mentesülő) vállalkozás alkalmazhasson egy, a törvény mellékletébe vagy miniszteri rendeletbe kerülő számviteli politikát; azt ki se kelljen nyomtatnia, elég legyen a hivatkozás.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com