Skip to main content
AdózásSzja

Adómentes és adóköteles céges juttatások Karácsony tájékán

By 2022.12.08.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Karácsony közeledtével sok cég ad dolgozóinak egyszeri juttatást, vagy karácsonyi party alkalmával valamilyen kis ajándékot.

Az éves prémium kifizetése akár pénzben, utalványban, termék vagy szolgáltatás formájában történik a dolgozó nem önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelme, amelynek közterheit (szja, tb, szocho) számfejteni kell. Ugyanez igaz a rezsiár emelkedését kompenzáló kifizetésekre.

A karácsonyi party alkalmával a munkavállalóknak adott ajándék lehet egyes meghatározott juttatásként adóköteles abban az esetben, ha annak értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát (2022-ben ez 50 ezer forint). Ez a juttatás nem lehet utalvány, de lehet többféle dologból összeállított ajándékcsomag (pl. mikuláscsomag). Az ilyen jellegű juttatás adóterhe a kifizetőt, a munkáltatót terheli; az, az 1,18-szeres adóalapra számítva 15 százalék személyi jövedelemadó és 13 százalék szociális hozzájárulási adó.

Csekély értékű ajándék (termék, szolgáltatás) évente egy alkalommal adható bárkinek (munkavállalónak, családtagnak, üzleti partnernek stb.), ennek értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát (2022-ben a 20 ezer forintot). A csekély értékű ajándék formáját tekintve lehet utalvány is, ha a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra váltható be. A csekély értékű adóterhét szintén a kifizető, a juttató viseli, az a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

Karácsonyi ajándékként is adómentes juttatás  a(z) – akár munkavállalónak, akár üzleti partnernek juttatott – sportrendezvényre vagy kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com