Skip to main content
Adózás

A kisadózó vállalkozások tételes adója 2013. – Kik választhatják?

By 2012.10.17.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Fontos a fogalmakat tisztázni és külön kezelni a kisvállalati adót a kisadózó vállalkozások tételes adójától. A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet:

a) az egyéni vállalkozó,
b) az egyéni cég,
c) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
d) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság.

A kisadózó: a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozó mint magánszemély, egyéni cég esetén annak tagja, közkereseti társaság és betéti társaság esetén a társaság kisadózóként bejelentett tagja.

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság a választás  bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ebben az esetben az adóalanyiság az adószám megállapításával jön létre. Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül jogerősen felfüggesztette. Az állami adóhatóság a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózóként történő nyilvántartásba vételről értesítő levélben tájékoztatja a kisadózó vállalkozást és a bejelentett kisadózót.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com