Skip to main content
Adózás

Magánszemély ingatlant ad bérbe cégnek

By 2009.11.11.január 31st, 201612 hozzászólás3 perc olvasási idő

Ebből a szempontból a jogszabály termőföld és egyéb ingatlan bérbeadást nevesít. Mi most csak az utóbbi vonatkozásában tekintjük át, hogyan alakul az adózás és járulékfizetés, ha egy „mezei” magánszemély egy cégnek adja bérbe ingatlanját. (Ez a számlatömb vásárlással kezdődik, amit bármelyik nyomtatványboltban megtehet – természetesen vannak más alternatívák is.)

Ebben az esetben a magánszemély bérbeadásból származó jövedelmét 2009-ben 25% forrásadó terheli, amit a bérbevevő cég fizet meg az adóhatóságnak, és a kifizetésre kerülő bérleti díjból von le (08-ason természetesen be is vallja az adóhatóság felé). Ha például 100.000 forint bérleti díjat számláz ki a bérbeadó magánszemély, akkor bérbevevő cég 75.000 forintot fizet ki a bérbeadónak, 25.000 forintot pedig az adóhatóságnak fizet meg. Az év végén a bérbevevő cég kiállít egy igazolást arról, hogy mennyi szja előleget fizetett meg. A bérbeadó az éves szja bevallásában  eldöntheti, hogy különadózó jövedelemként, vagy összevont adóalap részeként adózik utána (összevont adóalap részeként 10% költséget számolhat el, vagy választhatja a tételes költségelszámolást). Tehát „józan paraszti” ésszel: úgy kapja meg a bérbeadó a 100.000 forintját, hogy egy részét az APEH-nak, egy részét pedig neki fizetik meg.

A bérbeadásból származó jövedelmet 14%-os egészségügyi hozzájárulás terheli, ha a magánszemély bérbeadásból származó összjövedelme meghaladja az évi 1.000.000 forintot (ilyenkor a teljes összeg az alapja). Ha magas jövedelmű a bérbeadó és eléri a hozzájárulás-fizetési felső határ 450.000 forintos plafonját, akkor 1 millió feletti bérbeadásra sem kell fizetnie hozzájárulást.

Ez egy teljesen leegyszerűsített példa, ezért mielőtt ilyen bérbeadás valósulna meg célszerű tájékozódni az ügylettel kapcsolatos jogszabályi feltételekről. Adózás szempontjából itt két törvényt említenék meg: 1998. évi LXVI. Eho törvényt /3. §/ és az 1995. évi CXVII. szja törvényt /74. §/

Természetesen mi is segítünk, az ezzel kapcsolatos kérdéseket, a bejegyzésre kattintva a hozzászólások között teheti fel!

 

12 hozzászólás

  • Ruttkay István szerint:

    Tisztelt Címzett !
    Szeretném megkérdezni,hogy a 2009.11.11-én kelt „Magánszemély ingatlant ad bébe cégnek” című írásban leírtak a forrásadót illetően vonatkoznak – e egyéni vállalkozó bérbevevőre. Azaz, ha a bérbevevő egyéni vállalkozó, akkor a 25% forrásadót neki / az egyéni vállalkozónak/ kötelessége megfizetni az adóhatóság részére a bérleti díjból?

    Előre is nagyon köszönöm szíves válaszukat !

    Tisztelettel: Ruttkay István

    • Adoblog deak szerint:

      Kedves István,
      ez így nem teljesen igaz. Kifizetőnek történő bérbeadás esetén 2010. január 1-től a magánszemély által számlázott bevételből a kifizető nem köteles adóelőleget vonni, de ha a magánszemély formai kötelezettségek nélkül megtehető nyilatkozatában kéri az adóelőleg levonását, a kifizető köteles az adóelőleg megállapítására, bármelyik adózási módot választja is a magánszemély. (összevont, elkülönült jövedelem)
      Remélem segítettem!

  • Erzsébet szerint:

    Bérbe adásból bruttó
    évi 2,508084 forint bevételem származik magán személyként.Az adó, ehó, mértékét nem tudom ki számítani,10% költséghányaddal.

    • Adoblog deak szerint:

      Bevétel: 2.508.084 forint
      Kedves Erzsébet!

      Feltételezve, hogy nincs más jövedelme és eho fizetésére kötelezett, akkor:
      Költség: 250.808 forint
      Adóalap kiegészítés alapja: 2.257.276 forint
      Adóalap: 2.866.741 forint
      SZJA: 487.346 forint
      EHO: 351.132 forint

      Ez így rendben van?
      Üdv!

  • erzsébet szerint:

    Sajnos van más jövedelmem is,amit hétfőn megírok pontosan,az eddigi választ is köszönöm.

  • Balog Zsuzsa szerint:

    T. cím!
    Üzlethelyiséget ill. ipari ingatlant szeretnék bérbeadni. Azt már tudom, hogy ehez nem kell vállalkozói igazolvány. Az energiát tovább kell számláznom amin ugye áfa van . Senki nem tud választ adni mit kell tennem.
    Várom segítségét
    Köszönettel
    Balog Zsuzsa

  • vv szerint:

    A bérbeadásnál az energia továbbszámlázása ugyan úgy adózhat mint a bérbeadás.

  • Levente szerint:

    T.cim!

    A pontos érthetőség céljából, és mert pont most szeretnék lakást cégnek kiadni, összegezném:
    – nyomtatványboltban veszek egy számlatömböt
    – megkötöm a szerződést, amiben bérleti dijként fel van tüntetve 100 000 Ft, és beleirom hogy ez tartalmazza a 25% forrásadót amit a cég tartozik az adóhatóság fele befizetni
    – a szerződés tartalmazza azt is, hogy a cég fizeti meg az összes rezsiköltséget
    – ezután havonta számlázok a cégnek 100 000 Ft-ot, amiből az nekem fizet 75 -öt, és 25-öt az adóhivatalnak
    – mivel a jövedelmem magas, és meghaladom a 450 000 Ft-os EHO plafont, igy nem kell mas vagy tobb adót személy szerint befizetnem

    Ez igy rendben van?
    Jól értettem mindent?

    Köszönöm,
    Levente

  • Krisztián szerint:

    Segítséget kérnék szépen’!

    Ha magán személy ad ingatlant bérbe hogyan kell számlázni?
    Cégnek kell az adót befizetni vagy a magán személynek aki bérbe adja az ingatlant?
    Köszönöm előre is a segitséget!

  • fridiszerviz szerint:

    Tisztelt cím!

    Két magánszemély tulajdonos (50-50%) adja bérbe az ingatlan egy részét (üzlethelyiség) vállalkozónak. 1.sz. tulajdonos bérbeadó 10%-os költséghányaddal számolt szja-t számoltat a bérleti díjból. 2.sz. tulajdonos (közüzemi díjak a nevére szóló számlákon szerepelnek) a bérleti díjon felül a közüzemi díjak meghatározott (és vezetett) részét is áthárítja a bérlőre, és a számviteli bizonylatot (nem számla) e-szerint állítja ki részére negyedévente.

    Kérdezem, hogy jó ez így???? (nem szeretnének magánszemélyként adószámot váltani)

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com