Skip to main content
Adózás

Új áfa irányelvek-megváltozhat a gazdasági tevékenység székhelye-2011. Július

By 2011.08.18.Nincs hozzászólás3 perc olvasási idő

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az áfa- irányelv végrehajtási rendelkezéseit. A Rendelet előírásainak többsége 2011. július 1-jén lép életbe. Ez azért fontos, mert Magyarországon külön parlamenti jóváhagyás nélkül, közvetlenül és kötelezően alkalmazni kell. A Rendelet célja, hogy az irányelvek egységesen alkalmazhatóvá váljanak, illetve az sem elhanyagolható, hogy a 2010. január 1-je óta hatályos áfa irányelvek szabályaihoz kapcsolódó rendelkezéseket is tartalmaz, pontosítva, értelmezve azokat.

A rendelet új szabályozást vezetett be a gazdasági tevékenység székhelyére vonatkozóan. Ennek értelmében a központi ügyintézés helyét kell a gazdasági tevékenység székhelyének tekinteni.

Azt hogy mi számít a központi ügyintézés helyének az alábbi pontokkal határozták meg:

  • hol történik a vállalkozás irányítására, vezetésére vonatkozó alapvető döntéshozatal,
  • a létesítő okirat szerint hol található a székhely,
  • ügyvezetés üléseinek mi szolgál helyszínül.

Amennyiben ezen kritériumok alapján a gazdasági tevékenység helye nem határozható meg, annak lesz döntő szerepe, hogy hol hozzák meg a vállalkozásra vonatkozó alapvető irányítási döntéseket. A gazdasági tevékenység székhelye tehát eltérhet a bejegyzett székhelytől (cégjogi értelemben), illetve a társasági adóról szóló törvényben meghatározott üzletvezetés helyétől.  A Rendelet leszögezi, hogy egy egyszerű postai cím, nem tekinthető az adóalany gazdasági tevékenységének székhelyéül.

A következőkben vizsgáljuk meg 3 példát, amely vállalkozásokra ezen szabály hatással van:

  • Előfordulhat, hogy a szolgáltatást áfásan kell számlázni, ha a vállalkozás szolgáltatást nyújt olyan vállalkozás számára, amely külföldön rendelkezik bejegyzett székhellyel, de a gazdasági tevékenység székhelye, tehát a központi ügyintézés helye Magyarországon található.
  • Ha a vállalkozás szolgáltatást vesz igénybe olyan vállalkozástól, melynek székhelye belföldön van és áfát számít fel, elengedhetetlen megvizsgálni, hogy a szolgáltatást nyújtó adóalany székhelye valóban Magyarországon található-e.
  • A szolgáltatónak magyar áfát kell felszámítania, abban az esetben, ha azon cégcsoportban, amelyhez a társaság tartozik van olyan hazánkba szolgáltatást nyújtó, külföldi bejegyzésű cég, amelynek gazdasági tevékenység székhelye Magyarországon van.

Összegezve tehát ellenőrizni kell, hogy a másik félnek, hol található a a gazdasági tevékenysége székhelye, ha egy társaság külföldi bejegyzésű társaságnak nyújt, vagy ilyentől vesz igénybe szolgáltatást.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com