Skip to main content
AdózásVállalkozás

Tőzsdei ügyletből származó jövedelem adózása

By 2014.02.20.Egy hozzászólás2 perc olvasási idő

Az SZJA törvény 65.§ (1) bekezdésének ba)-bb) pontjai értelmében kamatjövedelemnek minősül a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiacról szóló törvényben ilyenként meghatározott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír esetében a magánszemélynek kamat és/vagy hozam címén kifizetett (jóváírt) bevétel, valamint a beváltáskor, a visszaváltáskor, valamint az átruházáskor a magánszemélyt megillető bevételből az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész.


A (2) bekezdés szerint kamatjövedelem után az adót a megszerzés időpontjára a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be, amennyiben a kamatjövedelem a kifizetőtől származik.
Beváltáskor, visszaváltáskor, vagy átruházáskor keletkezett kamatjövedelem esetében a magánszemély az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásában vagy önellenőrzéssel érvényesítheti az értékpapír megszerzésére fordított értéknek és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségnek azt a részét, amelyet a kifizető a jövedelem megállapításánál nem vett figyelembe

 • a kifizető által kibocsátott olyan igazolás alapján, amelyen a kifizető a magánszemély kérelmére feltünteti, hogy azt az említett célból adta ki,
 • feltéve, hogy a magánszemély a kamatjövedelmet és a levont adót az előző pont szerinti igazolás alapján bevallja (bevallotta.

Nem kell bevallani azt a kamatjövedelmet, amelyből a kifizető az adót levonta.
A kamatjövedelem utáni adó mértéke a hatályos Szja tv. alapján 16%. Az EHO törvény értelmében további 6 %-os mértékű egészségügyi hozzájárulást kell fizetni az Szja tv. 65. §-a szerinti kamatjövedelem után, kivéve az Szja tv. szerint adómentesnek minősülő kamatjövedelmet vagy kamatot (3/A.§).
A kamatozó részvény kamata az SZJA törvény 66.§ (1) bekezdésének ab) pontja alapján nem kamatjövedelemnek, hanem osztaléknak minősül. Az osztalék utáni személyi jövedelemadó mértéke szintén 16%. Az EHO törvény 3. § (3) bekezdésének c.) pontja alapján ezt évi 14%-os egészségügyi hozzájárulás terheli.

Egy hozzászólás

 • Lessy szerint:

  Kérdésem:
  az ebben az évben (2014) lezárt tőzsdei pozíciók nyeresége után hogyan fizetünk adót?
  Természetes személy, illetve cég esetén?
  És milyen egyéb járulékok terhelik a nyereséget?
  Nyereség = nyereség – költségek – veszteséges pozíciók?

  (A fentiekből 16% SZJA + 6% TB járulékot olvasok ki, de nem vagyok biztos benne.)

  Válaszukat előre is köszönöm.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com