Skip to main content
Adózás

SZJA változás 2009 július

By 2009.06.15.Egy hozzászólás3 perc olvasási idő

koldusAz SZJA csökkenésének már ideje volt. Talán az egyik legnagyobb adóteher könnyítésének első állomása a sávhatár felemelése. A jó hír, hogy visszamenőleg, azaz 2009 január elsejétől kell az új szabályt alkalmazni, ezzel is csökkentve a munkavállalók egyébként is magas terheit. Ugyanakkor az állam a másik kezével el is vesz, nézzük a családi pótlékkal kapcsolatos változásokat is az SZJA-ban.

Adótábla, adójóváírás:
2009. január 1-ig visszamenően az összevont adóalap adójának meghatározására szolgáló adótábla a teljes 2009-es adóévre megváltozik: az alsó, 18 százalékos kulcs sávhatára 2009, január 1-ig visszamenően 1 millió 700 ezer forintról 1 millió 900 ezer forintra emelkedik (az ezt meghaladó jövedelemrész adója továbbra is 36 százalék). Az adójóváírás mértéke, maximum összege és határa nem változik.

A családi pótlék az adóalapban:
2009. szeptember 1-től megszűnik a családi pótlék adómentessége, az ezentúl – egyéb jövedelemként – adóterhet nem viselő járandóság (a rá eső adót nem kell megfizetni, de növeli az adóalapot). A családi pótlék fele a pótlékot ténylegesen felvevő (jogosult) magánszemély adóterhet nem viselő járandóságának számít majd, a másik fele a családi pótlékra szintén jogosult házastársa (a másik szülő) vagy a vele közös háztartásban élő élettársa egyéb jövedelmeként lesz adóterhet nem viselő járandóság. A külön élő és elvált szülők közül a gyermektől külön élő szülőnem jogosult családi pótlékra, ezért neki jövedelemként sem kell számolnia a családi pótlék felével. Egyedülálló szülő (jogosult) adóalapját a családi pótléknak csak a fele növeli. A munkavállalónak a nem munkáltatótól származó, adóterhet nem viselő járandóságai között nyilatkoznia kell a kapott családi pótlékról is és eldöntheti, hogy nyilatkozik ennek várható adóévi összegéről is. A munkáltatónak az adóelőleg-számításkor a tőle származó, adóterhet nem viselő járandóságok mellett mindaddig figyelembe kell vennie a nyilatkozat szerinti összegeket is, amíg a munkavállaló a nyilatkozatát nem módosítja, vagy nem vonja vissza. Ha a munkavállaló nyilatkozik arról, hogy kap adóterhet nem viselő járandóságot, de nem jelöli meg annak összegét, a munkáltató 36 százalék adóelőleget köteles levonni tőle.

Kíváncsian várom, hogy hogyan változnak az állam személyi jövedelem adó bevételei a változások hatására.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com