Skip to main content
Adózás

START szakképzési

By 2009.04.16.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

startA szakképzési jáulékot a TB alap után kell megfizetni. Akkor most a START kártyás után (legalábbis azon rész után, amelyik után nincs TB) szakképzésit sem kell fizetni?

Válasz:

Igen.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésénektámogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény (Szht.) 3. § (1) bekezdése szerint a szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő társadalombiztosítási járulék alapja.

A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglakoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény (Pftv.) hatálya alá tartozó foglalkoztatott  esetében nincs társadalombiztosítási járulékalap abban az esetben, ha a Pftv. szerinti kedvezményezett járulékalapnál nem több a juttatott jövedelem összege.

Ez azt jelenti, hogy a START, START PLUSZ, START EXTRA-kártyával,  történő foglalkoztatással összefüggésben a kedvezményezett járulékalap összegéig nincs szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Abban az esetben, ha a foglalkoztatással összefüggésben a foglalkoztató a kedvezményezett járulékalapnál magasabb összegben juttat jövedelmet, a kedvezményezett járulékalapot meghaladó jövedelemrészt az általános szabályok szerint szakképzési hozzájárulás alapjaként is számba kell venni.

PM (4618/1/2009)

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com