Skip to main content
Adózás

PÉNZTÁRGÉP, TAXAMÉTER 2009. JÚLIUS 1. VÁLTOZÁS

By 2009.07.06.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

penztargep

Áfa mértékének változása

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvény (továbbiakban: Törvény) alapján 2009. július 1-től a 20 %-os általános forgalmi adó mértéke 25%-ra módosul, és bevezetésre kerül a 18%-os adómérték.

Áthárítandó adó összegének meghatározása /sajnos sokan rosszul alkalmazzák a kézzel kiállított bizonylatokon/

A Törvény 2. §-a meghatározza az egyszerűsített adattartalmú számlában kötelezően feltüntetésre kerülő, a felszámított adómértéknek megfelelő azon százalékértékeket, amely az adót is tartalmazó árból az áthárított adó összegének meghatározásához szükséges. Ez a százalékérték a 25 %-os felszámított adómértéknél 20 %, a 18%-os felszámított adómértéknél 15,25%.3

Meddig kell átállítani?

Az adómérték változása érinti a pénztárgépek és taxaméterek működését, ezért a Törvény 59. § (1) bekezdése meghatározza az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket, mely alapján az általános forgalmi adó mértékének kezelésére is alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket az adóalany köteles az adómérték változása miatt az arra jogosult szervizzel legkésőbb 2009. augusztus 31. napjáig átállíttatni.

Átmeneti időszak megoldására

A számla, egyszerűsített adattartalmú számla adására is alkalmas, illetve az általános forgalmi adó nyugtán való feltüntetésére alkalmas pénztárgépet és taxamétert alkalmazó adóalany az átállításig kézi kibocsátású bizonylatot köteles kiállítani.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com