Skip to main content
AdózásBér + HR

A nemzetközi közúti fuvarozók jobban járnak ha

By 2014.02.26.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

A külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011 (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a külföldi kiküldetésre, külszolgálatra tekintettel kapott belföldön adóztatható napidíj teljes összegéből levonható annak 30 százaléka, de legfeljebb napi 15 euró. Ekkora összegnél nincs szükség igazolásra sem.

A nemzetközi áru- és személyszállításban dolgozók – választásuk alapján – vagy napi 40 eurót vonhatnak le naponta az említett Kormányrendelet alapján a napidíjukból, vagy az előzőek szerint számolhatnak el költséget.

Az SZJA törvény 3. számú mellékletének II/7. pontja szerint külföldi kiküldetés esetén

a) a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott (a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály, illetőleg más, erről szóló jogszabályok rendelkezései szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző, illetőleg abban árukísérőként közreműködő), külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén bevételt szerző magánszemélynél – kizárólag az e tevékenysége tekintetében – feltéve, hogy az említett kormányrendeletben foglaltak alapján kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult, és ezt az elszámolási módszert alkalmazza;

b) az a) pontban nem említett esetben a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, de legfeljebb a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com