Skip to main content
AdózásBér + HR

Lakóingatlan bérbeadás bevételcsökkentése 2012-től

By 2012.01.11.14 hozzászólás2 perc olvasási idő

2012. január 1-jétől lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja. tv.) 17. § (5) bekezdése szerint. Ennek feltétele, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével (például önálló tevékenység vagy egyéni vállalkozói tevékenység bevételével) szemben nem számol el költséget, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

Az adóalap kiegészítés alapjául szolgáló jövedelmet érintő változás

2012. január 1-jétől hatályos rendelkezés értelmében az adóalap-kiegészítés alapjául szolgáló összeg megállapítása során a jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni („78 százalékos szabály”) akkor, ha a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó vagy az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére. Nem alkalmazható ez a szabály akkor, ha azt a magánszemély részére megtérítik vagy azt költségként számolhatja el [Szja. tv. 29. § (1) bekezdés]. Az előzőek következtében tételes költségelszámolás választása esetén, ha a bérbeadó magánszemély 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére is kötelezett, akkor az adó- és adóelőleg alapjának megállapításánál nem alkalmazható az un. „78 százalékos” szabály, mivel az Szja. tv. 3. számú melléklet I/10. pontja alapján a magánszemély az egészségügyi hozzájárulást elszámolhatja költségként.

Ha a bérbeadó a bérbeadásból származó jövedelmének a megállapítására a 10 százalék költséghányad alkalmazását választja, akkor továbbra is a bevétel 90 százaléka minősül az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelemnek.

14 hozzászólás

  • Habermayerné szerint:

    Nyugdíj mellett 2011-ben egyéb szálláshely kiadó voltam.
    Nem tételes költségelszámolást választottam az év elején, tehát levonható tudomásom szerint a 10 % költségátalány. A 90 %-os bevétel után negyedévente megfizettem a 16 %-os szja-t. Most tudtam meg, hogy 27 %-os EHO-t kell fizetni. A kérdésem, hogy így van-e, és ha igen, akkor mi alapján kell kiszámolni? Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel!

  • Habermayerné szerint:

    Bocsánat még egy fontos dolgot elfelejtettem, hogy a bevételem 1 mFt alatt van.

  • Sixtybu szerint:

    Kell, hogy legyen számlám arról, hogy fizetem a bérleti díjat a másik ingatlanon? Vagy elég a szerződés?

    Én se adok számlát az albérlőmnek, de a saját nyilvántartásomat vezetem, és ez alapján csinálom az adóbevallást.

  • Viktor szerint:

    Számviteli bizonylat kellene, hogy legyen. Értem ez alatt utalásnál a bankszámla kivonat, vagy készpénznél az átvételi elismervényt.
    üd.v

  • Marcsi szerint:

    Kulfoldon dolgozok es elek, es a magyarorszagi lakasomat kiadom alberletbe. A fenti torvenymodositas szerint a bevetelbol levonhatom a mas telepulesen berbevett lakas erre az evre eso berleti dijat. Nem talaltam sehol kulon kikotest arra vonatkozoan, hogy a „mas telepules” csak Magyarorszag teruleten ertendo, vagy nem. Hallott valaki errol valamit?

  • Marcsinak! szerint:

    Kedves Marcsi!
    A NAV-tól kértem hivatalos értelmezést, amiben azt irta, hogy a törvény nem tesz különbséget külföldi, vagy belföldi település között. Mivel engem is érint a dolog, még azt nem tudom, hogy milyen árfolyamon kell átszámolni a bérleti díjat, ha valaki erről tud valamit nagyon jó lenne.
    Valamint van még egy sokakat érintő probléma, mi van abban az esetben, ha nem munkavállalás céljából vált valaki lakhelyet, és albérletet. pl idős emberek, akik szeretnének közelebb lenni a gyermekeikhez, ebben az esetben jöv.adót kell fizetni, hát nagyon érdekes.

  • Robi szerint:

    Ha adószám nélkül adóazonosító jellel adok ki lakást, akkor is negyedévente kell adót fizetnem vagy elég évente egyszer az éves adóbevallásban? Milyen nyilvántartásokat kell vezetnem a bevételről?

  • Saci szerint:

    Kedves Viktor!

    Marcsihoz hasonlóan külföldön élek, de jelenleg nem dolgozom, hanem háztartásbeli vagyok. Férjem külföldi állampolgár (EU), van külföldi taj számom is, amit a tb-nek be is jelentettem. Szeptembertől ki szeretném adni a magyarországi lakásomat, és az a kérdésem, hogy akkor nálam hogyan alakulna az adózás, ha nincs egyéb jövedelmem és jelenleg külföldön élek?

    köszönettel:

    Saci

  • Szilvi szerint:

    Kiadom lakásomat 80 ezer Ft-ér és máshol 120 ezer Ft-ért bérlek. Mire kell figyelnem? Nem értem azt hogy a közös költség, villany és gáz számlák ha a nevemen maradnak de a bérlő fizeti a díjukat akkor miért kell utána adóznom, vagy kell? Hogy működik ez? Az APEH szégyen szemre nem tudott felvilágosítani. Azt mondták ha én fizetem akkor nekem úgyis költség és leírhatom, ha ők fizetik akkor meg nem kell foglalkoznom vele. Nem értem…

  • Bianka szerint:

    Tud valaki arra megoldást, hogy Bp-en belüli kiadás és bérletbe vétel költségeit hogyan lehet elszámolni egymással szemben?
    Iskolaváltás miatt kellene közelebb költöznünk, de nincs értelme eladni a lakásunkat, mert másik kerületben nem tudunk érte venni normális ingatlant sajnos, így marad a kiadás.
    De ha jól értem, a bevételünkből adóznunk kell, és ugyan másik kerületben többért bérelünk, de az nem lehet ezzel szemben költség?
    Ez nagyon gáz lenne.
    Nagyon nagy Bp és így simán egy településnek venni most elég rosszul érint minket. Nem lehet hogy kerületenként nézik Bp-et?
    Ötlet?

  • Deak szerint:

    Kedves Bianka!

    A törvény szövege (szja 7§):
    (5) 280 Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

    Sajnos itt a kerületekről nincs szó.

  • Zsuzsanna szerint:

    Nyugdíjasként lakásunkat bérbe adnánk cégnek adó azonositóval. Lehetséges? Milyen bizonylat szükséges hozzá és negyedévente kell e adót fizetni vagy egy adó év után az éves bevallással. Kérem segítsen aki tud.

  • István szerint:

    Üdvözlöm!

    Rokkant ellátotként szeretném kiadni bérbe garázsomat!

    Milyen szabályok vonatkoznam rám jelenleg.
    Hova forduljak ne sérsek jogszabályt?

  • Hegedűs Katalin szerint:

    Kedves Mindenki!
    Szeretném a lakásom kiadni magánszemélyként, a bérlő devizában fizetne. Lehet, adószám nélkül, vagy a deviza miatt csak számlával, és vállalkozásként? Ha tudja valaki segitsen. Köszönöm.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com