Skip to main content
Adózás

Katások nyilatkozata

By 2014.02.13.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Az utóbbi időben több könyvelő jelezte, hogy a NAV sorra küldi a KATA-sokra vonatkozó, az adóbevallások beadására felszólító leveleket annak ellenére, hogy a KATA bevallás határidőben és hiánytalanul beadásra került. Sokan azt gondolják, hogy a KATA kiváltja a szakképzési hozzájárulás bevallását is, így 01-re, illetve 08-ra nem kell beadni az NY-es nyilatkozatot.

A NAV tájékoztatója erről a következőképpen szól:

„A kisadózó vállalkozások és kisadózók a Katv. 9. § (1) bekezdése alapján mentesülnek az adóalany gazdasági tevékenységével, az általa bejelentett kisadózónak teljesített kifizetésekkel, más juttatásokkal és a bejelentett kisadózónak az adóalanytól a tevékenységére, tagsági jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmével összefüggésben az éves személyi jövedelemadó bevallás (’53), a társasági adó bevallás (’29), és a kifizetésekkel összefüggő havi adó- és járulékbevallás [’08, illetőleg az egyéni vállalkozók esetében az ’58 bevallás) benyújtása alól.

Ez a szabály azonban nem alkalmazható a kisadózó vállalkozó, kisadózó vállalkozás által munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemélyek, illetőleg kisadózóként be nem jelentett tagok számára teljesített kifizetésekkel összefüggő adókötelezettségekre, ezért esetükben az általános szabályok szerint kell teljesíteni a bevallási kötelezettségeket.”

Bővebben:

Bővebben erről itt a NAV honlapján

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com