Skip to main content
AdózásAdózás rendjeEvaHelyi adókTársasági adóVállalkozás

Kapcsolt a vállalkozás ha közös az ügyvezető

By 2015.01.10.Egy hozzászólás2 perc olvasási idő

A 2015. évi változását tartalmazó – 2014. évi LXXIV. – jogszabály alapján január 1-től az art és a társasági adóról szóló törvény is a következővel egészül ki: Kapcsolt vállalkozás: „az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg;”

lanc

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kapcsolt vállalkozásoknak kell tekinteni azokat a vállalkozásokat is, ahol az ügyvezető személye azonos, függetlenül attól, hogy kik a tényleges tulajdonosok.

A társasági adóról szóló törvény ezen pontjára több jogszabály is hivatkozik, így a kiegészített fogalmat kell alkalmazni a helyi adókról, vagy a reklámadóról szóló jogszabály alkalmazása esetén is, illetve figyelemmel kell lennünk a transzferár szabályokra, az egymás között megvalósult ügyletek piaci árára.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA) kapcsolt vállalkozás esetén a bevétel kétszerese után kell felszámítani és megfizetni, ami azt jelenti, hogy a teljes adóteher 74% lesz.

A kapcsolt vállalkozásoknak bejelentési kötelezettségük van, a kapcsolat létrejöttét követő 15 napon belül be kell jelenteni a az adóhatósághoz, jelen esetben ez 2015. január 15-e!

Egy hozzászólás

  • JUEX szerint:

    De ha jól tudom csak azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak az adatait kell megadni, akikkel valóban üzleti kapcsolatban állunk, vagyis jelenleg is folyamatban vannak tényleges tranzakciók.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com