Skip to main content
Adózás

Járulékok 2009 július

By 2009.06.15.Egy hozzászólás2 perc olvasási idő

jarVáltozás! Változás! A járulékok esetében is csökkenéseket szavazott meg a parlament, remélve a nagyobb arányú bejelentések és a szürkegazdaság visszaszorítását … és mikor nőnek nagy mértékben a adócsalásokkal kapcsolatos szankciók? Most nézzük röviden az akutális járulék módosításokat.

A társadalombiztosítási járulék mértéke:
2009. július 1-től a foglalkoztatók és az egyéni vállalkozók a biztosított járulékalapjának a minimálbér kétszereséig (2009-ben havi 143 ezer forintig) terjedő része után 26 százalék társadalombiztosítási járulékot kötelesek fizetni a korábbi 29 százalék helyett. A társadalombiztosítási járulékon belül
– az 5 százalékos munkáltatói egészségbiztosítási járulék 2 százalékra csökken (ebből 0,5 százalék a pénzbeli, 1,5 százalék a természetbeli járulék);
– a nyugdíj-biztosítási járulék mértéke változatlanul 24 százalék. A 29 százalékos társadalombiztosítási járulékalapnak csak a minimálbér kétszeresét meghaladó hányadát terheli a (korábban az egész jövedelemre ennyi járulékot kellet fizetni.

Munkaadói járulék:
2009. július 1-jétıl a munkaadó a munkavállalójának kifizetett jövedelemnek a minimálbér kétszereséig (2009-ben havi 143 ezer forintig) terjedő része után 1 százalék járulékot köteles megfizetni, a jövedelem e fölötti részére változatlanul 3 százalékot (korábban a teljes jövedelemre 3 százalékot kellett fizetnie).

Vállalkozói járulék:
2009. július 1-jétıl, az egyéni és társas vállalkozó az egészségbiztosítási járuléka alapjának aminimálbér kétszereséig (2009-ben havi 143 ezer forintig) terjedő rész után 2,5 százalék vállalkozói járulékot köteles megfizetni, a járulékalap ezt meghaladó része után változatlanul 4 százalékot (korábban a teljes járulékalapra 4 százalékot kellett fizetniük).

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com