Skip to main content
Adózás

Egyszerűsített végelszámolás

By 2022.11.09.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Céget létrehozni egyszerű, megszüntetni azonban egyáltalán nem az – tartja a közhiedelem. Különösen aktuális ez azoknál a betéti társaságoknál, amelyeket érzékenyen érintett a KATA törvény változása.

Cégformától függetlenül, ha a társaság könyvvizsgálatra nem kötelezett, egyszerűsített végelszámolással megszüntethető. Ennek egyik előnye, hogy végelszámolót nem kell választani, a végelszámolói feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a Cégbírósághoz bejelenteni, vagy a Cégközlönyben közzétenni; a megindításához elegendő egy taggyűlési határozat, az egyszerűsített végelszámolás megindításáról, amit a NAV-hoz kell a megfelelő adatlapon bejelenteni.

Egyszerűsített végelszámolás lezárására annak megindításától kezdődően 150 nap áll rendelkezésre. Ez alatt el kell készíteni a vagyonleltárt, a vagyonmérleget és a vagyonfelosztási javaslatot. Ha 150 nap alatt nem sikerül a cég egyszerűsített végelszámolása, akár a továbbműködésre is lehetőség van.

A 150. napot megelőzően az egyszerűsített végelszámolás befejezésekor annak lezárását a NAV-hoz kell bejelenteni. A NAV a benyújtott adatlapokat automatikusan továbbítja a Cégbíróság felé.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezésének bejelentésével egyidejűleg elektronikusan meg kell küldeni a Cégbíróság részére az elfogadott vagyonfelosztási javaslatot és a megszűnésről a taggyűlési határozatot.

A végelszámolás lezárását követően a NAV-nak 60 napja van az ellenőrzésre. Ezután a cég törlésre kerül.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com