Skip to main content
Adózás

Bajnai-csomag – ami eddig biztos!

By 2009.05.22.Nincs hozzászólás5 perc olvasási idő

ÁpenzeFA-t érintőt változások

2009. július 1-től a mostani normál 20% kulcs 25%-ra nő. Ezzel párhuzamosan bevezetésre kerül egy kedvezményesebb 18%os kulcs.

A 18%os kulcs alá az alapvető élelmiszerek közül a tej és tejtermékek, továbbá a tej, tejtermékek, gabona, liszt felhasználásával készült termékek tartoznak, továbbá a távhő szolgáltatás.

Az új adókulcsot a 2008. június 30-át követő időszakra eső teljesítésű ügyleteknél kell alkalmazni.

A pénztárgépekben az új adókulcsokat legkésőbb 2009. augusztus 31-ig be kell állítani, fontos, hogy a 2009. július 1-i hatálybalépés és az átállítás közötti időszakban a pénztárgépek nem használhatók, az ügyletekről kézi nyugtát vagy számlát kell kiállítani.

SZJA-t érintő változások

2009. január 1 és december 31 időszakra vonatkozóan, visszamenőlegesen megváltoznak az SZJA sávok, az alábbiak szerint:

0-1900 E Ft között 18%

1900 E Ft feletti részre 36 %

a személyi jövedelemadó mértéke.

2009. szeptember 1-től a családi pótlék egyéb bevételből származó jövedelemként hatással lesz az adózásra. Az említett dátumtól a családi pótlékkal megnövelten kell kiszámítani az adózó éves jövedelemét, meghatározni személyi jövedelemadóját. Ezt követően ki kell számítani a GYES éves adóját, amelyet az éves összjövedelem adójából le kell vonni, a differenciát pedig levonni mint magánszemély személyi jövdelemadója. A változás hatása, hogy az adózó jövedelmének egy része adott esetben a magasabb 36%-os kulccsal adózik, a 18% helyett.

A kapott GYES-t házastársak esetében 50-50 százalék arányában kell figyelembe venni. Egyedülállók esetében a GYES éves összegének 50%-val kell növelni az éves jövedelmet az adóalap számításánál.

Miután a munkáltatóknak jelenleg nincs információja arról, hogy adott munkavállalója (vagy annak házastársa, élettársa) milyen összegű GYES-be részesül (kivéve, ha a munkáltató társadalombiztosítási kifizetőhely is egyben), arról a dolgozónak legkésőbb 2009. augusztus 31-ig nyilatkoznia kell. Abban az esetben, ha a nyilatkozatot az adózó megtagadja, elmulasztja, a kifizetendő bér esetében a magasabb adókulcsot, azaz 18% helyett a 36%-ot kell alkalmazni a SZJA számításnál.

Cégautó adót érintő változások

A cégautó alóli mentességek köre 2009. személygépkocsik köre 2009. július 1-től kiegészült a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátottakkal.

Nyugdíjbiztositási és egészségbiztosítási járulékot érintő változások

2009. június 30-ig a bruttó bér után 29 százalék járulékot kell fizetnie a munkáltatóknak (24% nyugdíjbiztosítási járulék, 5% egészségbiztosítási járulék).

2009. július 1-től az érvényben lévő minimálbér kétszereséig kedvezményes járuléksáv kerül bevezetéssel. Ezen sávban a bruttó bér után 29% helyett 26% százalék járulékot kell fizetnie a munkaadónak (24% nyugdíjbiztosítási járulék, 2% egészségbiztosítási járulék).

Fontos, hogy a munkavállaló bruttó bérét terhelő, és levonandó nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulék mértéke nem változik.

Munkaadói járulék érintő változások

2009. július 1-től a minimálbér kétszereséig terjedő járulékalapig a mérték 3%-ról 1%-ra csökken.

A minimálbér dupláját meghaladó járulékalap után 3% munkaadói járulékot kell fizetni.

Vállalkozói járulék érintő változások

2009. július 1-től a minimálbér kétszereséig terjedő járulékalapig a mérték 4%-ról 2,5%-ra csökken.

A minimálbér dupláját meghaladó járulékalap után 4% vállalkozói járulékot kell fizetni.

Biztosítás nélküliek TB szerződésének járulékát érintő változások

Változik azon biztosítással más jogviszony alapján nem rendelkező magánszemélyek járulékkötelezettsége, akik most kívánnak szerződést kötni a Társadalombiztosítási szervvel, hogy egészségbiztosítási jogviszonyuk rendezett legyen.

A biztosítási járulék összege a nagykorú állampolgárok esetén a minimálbér 50%-a,

18 évesnél fiatalabb gyermek esetén a minimálbér 30%-a

Táppénzzel kapcsolatos változások

Az aktív táppénz maximum ideje 1 év, a passzív táppénz hossza maximum 30 nap lehet.

Aktív táppénzben az részesül, akinek jogviszonya élő, illetve passzív táppénzben az részesülhet akinek jogviszonya megszűnt.

A bruttó táppénz maximum összege az azt megelőző 2 év bruttó átlagjövedemének 60 százaléka. 2009. június 30-ig ennek mértéke 70% volt.

Start járulékkal kapcsolatos változások

A start kártya lényege, hogy az azzal rendelkező munkavállaló után a minimálbér duplájáig a munkaadó nem fizet egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási, és munkaadói járulékot. A munkaválalótól levont, bruttó bért terhelő járulékok változatlanok maradnak.

A felsorolt meg nem fizetett járulékok helyett a munkaadót start járulék kötelezettség terheli, amely az első évben a járulékalapot képező jövedelem 10%-a (korábban ez 15% volt), második évben 20%-a (korábban 25% volt).

A minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után a normál járulékokat kell megfizetni.

Abban az esetben, ha a munkavállaló Start Extra kártyával rendelkezik, a munkaadó kiemelt kedvezményben részesül, mert a start járulék első évben 0%, a második évben 10%.

Változik az EVA jogosultsági árbevétel határa

Az EVA éves jogosultsági árbevétel határa 25 millió forintról 26 millió forintra nő, követve a 20%-ról 25%-ra növő áfamértéket.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com