Skip to main content
Adózás

Adómentesen adható béren kívüli juttatások 2023-ban

By 2023.02.15.március 20th, 2023Nincs hozzászólás3 perc olvasási idő
  • Cég tulajdonában lévő számítógép magáncélú használata

A cég tulajdonában lévő számítógép magáncélú használata adómentes juttatás. Ez azt is jelenti, hogy a munkáltató közteher mentesen biztosíthat a munkavállalója számára számítógépet és egyéb, a munkavégzéshez szükséges számítástechnikai eszközöket (monitor, egér stb.) amelyek magáncélú használata is megengedett. Utalvány formájában is adható, amely asztali gép, laptop, monitor, tablet, nyomtató, egér, billentyűzet, szoftverek és más egyéb alkatrészek bérletére/lízingbe vételére használható fel.

  • Elektromos kerékpár juttatása

Kifizető adómentesen biztosíthat magánszemély részére emberi erővel és maximum 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárt. Nem csupán a munkavállaló részére, hanem bármely magánszemély részére adható a juttatás.

  • Sportrendezvényre szóló belépőjegy

A sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet szintén adómentes juttatás, évente a mindenkori minimálbér összegéig. 2023-ban ez már akár 232 ezer forint/év is lehet. A sportrendezvényre szóló utalvány nem adható adómentesen.

  • Kulturális szolgáltatás igénybevétele

Kulturális szolgáltatás keretében mindenféle adóvonzat nélkül biztosítható a munkavállaló részére a muzeális intézmény és művészeti létesítmény, kiállítóhely kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz-, vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás (kivéve a mozijegy) igénybevételére szóló belépőjegy vagy bérlet. A juttatás éves szinten a mindenkori minimálbér összegéig adható adómentesen, 2023-ban maximálisan összesen 232 ezer forint összegben. Ez a juttatás utalvány formájában nem adható.

  • Képzés

Adómentes juttatás a munkavállaló képzési költsége, ha az nem iskolarendszerű képzésben valósul meg és a munkaköréhez, feladatköréhez kapcsolódó ismeretek megszerzését szolgálja vagy tevékenysége hatáskörébe tartozik.

  • Bölcsődei, óvodai ellátás

A szülő nevére szóló számla ellenében a munkáltató átvállalhatja a munkavállaló gyermekének bölcsődei, óvodai ellátásának költségeit, ideértve az étkeztetést is. Az adómentesség magán-bölcsődei, magán-óvodai szolgáltatás igénybevétele esetén is érvényes.

  • Kegyeleti ellátás

Adómentes a kegyeleti ellátás munkáltató által megtérített díja. A támogatás magánszemély nevére szóló számla ellenében is adható.

  • Védőoltás

A munkavállaló egészségének a megőrzése érdekében a munkáltató ingyenes védőoltást és járványügyi szűrővizsgálatot biztosíthat. Például a Covid teszt, oltás vagy az influenza elleni védőoltás adómentes juttatás a munkavállaló számára.

  • Home-office költségtérítés

Otthonról történő munkavégzés esetén a munkáltató havonta a mindenkori minimálbér 10 százalékát meg nem haladó mértékben adómentes költségtérítést fizethet a munkavállalóknak. Ha az otthonról történő munkavégzés a hónap nem minden munkanapján valósul meg, arányosítani kell az adómentesen adható összeget.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com