Skip to main content
AdózásSzja

A minimálbér emelésének a következményei II.

By 2023.04.03.Nincs hozzászólás4 perc olvasási idő

Mai bejegyzésünkben a minimálbér-emelés adókedvezmény következményeit vesszük górcső alá a személyi jövedelemadóztatásban:

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Tekintettel a KSH által közzétett, 2022. július havi bruttó átlagkereset összegére, 2023-ban a 25 év alatti fiatalok kedvezménye emelkedik. 2023. január 1-től ez 499 952 Ft, ami 74 993 Ft adómegtakarítást eredményez.

30 év alatti anyák kedvezménye

2023-tól új adóalap kedvezmény a 30 év alatti anyák kedvezménye, amire az a 25. életévét betöltött anya jogosult, aki magzatra, vér szerinti vagy fogadott gyermekre tekintettel családi kedvezményt érvényesíthet, és az ez irányú jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A kedvezmény az alábbi jövedelmek tekintetében érvényesíthető:

  • az összevont adóalapba tartozó nem önálló tevékenységből származó jövedelmek összege, (kivéve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összeget),
  • önálló tevékenységből származó jövedelmek közül:

a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó kivétje,

átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelme;

a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelme;

az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme;

a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme (pl: megbízási szerződés),

de adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzata. 2022. júliusában a bruttó átlagkereset 499 952 Ft volt, tehát eddig az összeghatárig mentesül az SZJA fizetés alól a 30 év alatti fiatal anya.

Személyi kedvezmény

A személyi kedvezmény mértéke jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, tehát 2023-ban 77 300 Ft/hó (SZJA 11 595 Ft/hó).

Családi kedvezmény tartósan beteg gyermek esetén

A családi kedvezmény mértéke változatlan, ám minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben vehető igénybe (SZJA 10 000 Ft/hó).

SZJA kedvezmény

Vannak olyan tartós, speciális eszközöket vagy speciális diétát igénylő betegségek, amelyek adókedvezménnyel járnak, ilyen például a cukorbetegség. A tartós betegségre, tekintettel figyelembe vehető adóalapot csökkentő kedvezmény mértéke havonta a minimálbér 33,33%-a, ami 2023-ban 77.300 Ft forint adóalap csökkentést jelent. (SZJA 11 595 Ft/hó). Az adókedvezményre jogosító betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében határozza meg.

Hallgatók jövedelme

A nappali tagozatos hallgatók a gyakorlati képzés idejére, duális képzésnél az elméleti és gyakorlati képzés idejére fizetett juttatás értékéből a minimálbért meg nem haladó részre adómentességet kapnak. Így 2023-ban a hallgatók magasabb adómentes résszel számolhatnak.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com