Skip to main content
AdózásSzja

A minimálbér-emelés következményei IV.

By 2023.04.12.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Hogyan érinti a minimálbér növekedése az üzleti ajándékot és a béren kívüli juttatásokat?

Az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben – ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul – a a résztvevőknek adott ajándéktárgy, ha az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát, azaz 2023-ban a 58 000 forintot, egyes meghatározott juttatásként adóköteles. A kedvező adózási mód közterhe a kifizetőt terheli: 15% személyi jövedelemadó és 13% szociális hozzájárulási adó az ajándéktárgy(ak)ra fordított kiadás 1,18-szeresére, mint adóalapra, számolva.

Csekély értékű ajándék adható a dolgozóknak vagy akár azok hozzátartozóinak az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett kedvezményes adózású egyes meghatározott juttatásként évi egy alkalommal. Csekély értékű ajándék a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, ami 2023-ban évi egy alkalommal 23 200 forint értékű ajándékot jelent, amely lehet termék vagy szolgáltatás vagy ezekre szóló utalvány is. Ennek adóterhe is a juttatót terheli, melynek mértéke összességében 33,04% (szja, szocho).

Jó hír, hogy sportrendezvényre szolgáló belépőjegy, bérlet évente az aktuális minimálbér mértékéig adómentesen adható. Ugyanígy a kulturális eseményre – színház, mozi, cirkusz stb. – szóló jegy, bérlet is összességében éves szinten a minimálbér mértékéig adómentes juttatás. Éves szinten ez 2×232 000 forint adómentes juttatás lehetőségét biztosítja a cégek számára.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com