Skip to main content
Adózás

2022. szeptember 1-től megszűnik a kifizetőt terhelő ekho

By 2022.10.18.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

Az ekho szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki az Ekhotv.-ben meghatározott foglalkozások valamelyikét űzi, és ezzel adóköteles bevételt szerez. Ide tartoznak többek között a filmes, tévés és színházi szakmák, az újságíráshoz, könyvkiadáshoz köthető, továbbá a művészeti tevékenységek, valamint bizonyos keretek között a hivatásos sportolói, edzői, sportmunkatársi tevékenységek.

Amellett, hogy a felsorolt foglalkozásokból szerez adóköteles bevételt, az ekhozó magánszemélynek rendelkeznie kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizeti meg a közterheket.

Az ekho csak meghatározott nagyságú bevételre alkalmazható. Ha a magánszemély az adóévben legalább az éves minimálbért elérő, általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez, akkor 60 millió forint bevételre alkalmazhatja az ekhot. Ha az általános szabályok szerint adózó jövedelem az éves minimálbért nem éri el, a bevételi összeghatár az évi 60 millió forintnak olyan hányada, amilyen arányt az általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelem az éves minimálbérhez viszonyítva képvisel. Nyugdíjas magánszemély esetében az összeghatár évi 60 millió forint.

Az ekho alapja az Ekhotv. foglalkozáslistájában szereplő foglalkozással szerzett bevétel. Ha a magánszemély áfa fizetésére kötelezett, ezt a bevételt az általános forgalmi adóval csökkenteni kell. A magánszemélynek az ekhoalap összegéből általános esetben 15 százalék ekhot kell fizetnie. Ha a magánszemély nyugdíjas, a fizetendő ekho mértéke 9,5 százalék. 2022. szeptember 1-jétől megszűnik a kifizetőt terhelő ekho, a kifizetőnek nem kell 13 százalék ekhót fizetnie az ekhoalap után.

A kifizető a magánszemélyt terhelő ekhot a főszabály szerint levonással állapítja meg.

Ha a magánszemély az ekho választására adott nyilatkozatában átvállalja a kifizetőtől az őt terhelő ekho megállapítását, bevallását és megfizetését, akkor az általa megállapított ekhot negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig fizeti meg.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com