Skip to main content
Adózás

Bérgarancia 2011

By 2011.01.21.8 hozzászólás2 perc olvasási idő

Bérgarancia támogatás maximuma 999.000,-Ft (1994. évi LXVI. tv. 7. § (1) bek. valamint Szociális és Munkaügyi Közlöny 2010/12. szám) A felszámoló a támogatási igény meghatározása során a támogatásra jogosult gazdálkodó szervezetnek a jogosultakkal szemben, a bérfizetési napon fennálló bértartozását, de egy felszámolási eljáráson belül jogosultanként legfeljebb a tárgyévet megelőző második év  – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett  – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének (a továbbiakban: bruttó átlagkereset) ötszörösét veheti figyelembe. Amennyiben a felszámolási eljárás egyes naptári éveiben a bruttó átlagkereset mértéke eltérő, a jogosultság szempontjából a magasabb bruttó átlagkereset alapján számított támogatási mértéket kell figyelembe venni.Ha a felszámolási eljárás kezdetétől egy év eltelt, azon jogosultak esetében, akikre vonatkozóan az addig igénybe vett összeg kimerítette az említett ötszörös mértéket, jogosultanként további, legfeljebb kettő havi bruttó átlagkeresetnek megfelelő támogatást igényelhet a felszámoló, ha annak e törvényben meghatározott egyéb feltételei fennállnak. A kétszeres összeg (7.§ (2) bek) 399.600,-Ft

8 hozzászólás

  • bodzás Sándorné szerint:

    Azután szeretnék érdeklődni hogy egy közhasznú Kft- nél dolgoztam.Rendkívülivel felmondtam és csődeljárás indult a cég ellen és tartoznak három és félhavi fizetéssel és ezt a felszámoló cég bérgaranciából kifizeti e nekem,az esedékességtől számított napi kamatot kérhetem e rá.Segítséségüket köszönöm.

  • Dr. Révfalvi Gergely szerint:

    Kedves Bodzás Sándorné!

    Elhangzott a „csődeljárás” és a „felszámoló cég” is az Ön kérdésében, ami nem ugyanaz, ezért feltételezem, hogy felszámolási eljárás indult a cég ellen.
    A Bérgarancia alapból való bérfizetés egy állami támogatási forma, tehát a bérgarancia alap kamatot nem fizet, azt Ön a felszámolási eljárásban érvényesíthetné (nagy valószínűséggel eredménytelenül.
    A bérgarancia alapból való kifizetést a felszámolónak kell kezdeményeznie.
    Üdvözlettel:
    Adóblog Kft

  • Kovács József szerint:

    Tisztelt Ügyvéd úr!

    Volt munkahelyem felszámolási eljárása 2011.06.10-én kezdődött. Cégemnek velem szemben elmaradt munkabér, felmondási időre járó bér illetve végkielégítés jogcímen 1.299.000 Ft maradt fenn. Ebből a felszámoló 990.000,- Ft bruttó összeget október végén a bérgarancia alapból kifizetett.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a fennmaradó összeget bruttó 309.000 Ft-ot, még megkaphatom-e?
    A fenti írásból azt vettem ki, hogy a felszámolás kezdetét követő 1 év után, igen. Esetemben 2012.06.10 után lenne erre lehetőség. Ezt jól értelmeztem?
    Ha igen, kell-e külön igényt benyújtani a felszámolóhoz, vagy hivatalból köteles intézni.

    Válaszát előre is köszönöm

  • Deliné Juhász Mónika szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    2006 dec 4-től dolgozok egy autóalkatrészt forgalmazó Kft-nél. 2009 augusztusától táppénzre mentem mert veszélyeztetett terhességem volt. Kisfiam 2010 febr-ban született. A problémám 2011 szeptemberében kezdődött, mert a munkahelyem nem folyósította a Gyedemet(TB kifizetőhely volt). Ekkor felvettem velük a kapcsolatot, mert decembertől vissza is szeretnék menni dolgozni, és megtudni, hogy miért nem kaptam meg a Gyedet. Kderült, hogy a cégben már csak 4-5 fő van benne, és hogy hiába akarok visszamenni nem tudnak foglalkoztatni, és fizetni sem. A gyedemet is a bankok inkasszózták. A cég még létezik(utolsó értesüléseim szerint), de már nem folytatja azt a tevékenységet. A cég többi alkalmazottja kilépett és belépett egy másik cégbe akinek szinte ugyanaz a neve csak Zrt, ugyanott van a központjuk és a többi telephelyük, ugyanazt a tevékenységet folytatják,csak más tulajdonossal. Azt javasolták, hogy vegyem fel velük a kapcsolatot, hátha engem is alkalmaznak.
    A kérdéseim a következők lennének:
    Ha én felmondok, akkor elvesztem a majd 60 nap szabadságomat, és a végkielégítést?
    Az Ügyvéd Úr szerint mi lenne erre a legjobb megoldás?
    A végkielégítésbe beleszámít-e a táppénzen illetve a Tgyás majd Gyeden töltött idő is?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Deliné Juhász Mónika

  • bottlik norbert szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Volt munkahelyem felszámolási eljárása 2010. július 23-án kezdődött. A Munkaügyi Bíróság 2010. október 12. napján jogerőre emelkedett ítéletében kötelezte az alperest elmaradt munkabér címén 881.110 Ft megfizetésére. Pártfogó ügyvédem 2010. december 02-ai levelében kérte a felszámolót, hogy a fenti követelést vegye nyilvántartásba és keresse meg a Pénzügyminisztériumot, hogy az Állami Bérgarancia terhére a fenti összeget fizessék meg a felperes részére. A felszámoló azon igényének, mely a felszámolási eljárás egyszerűsített módon való befejezésére irányult a Megyei Bíróság helyt adott, majd ezen végzése 2011. december 28. napján jogerőre emelkedett. A felszámoló 2011 május hónapban utalt az ügyvédem által megadott bankszámlára 100.000 Ft-ot. A kérdésem az lenne várható-e, hogy a Bérgarancia utaljon, ha igen mikor?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Bottlik Norbert

  • Nagy Lajosné szerint:

    Kedves Ügyvéd Úr!
    2007.augusztus 27.én melkedett jogerőre munkaügy végzésem .A felszámoló biztos most jelentkezett igényem bejelentése miatt.Követeléseim a volt munkáltatómmal szemben:
    2006.aug.-szept.havi bér:139392 ft.
    2006.szept.havi utiköltségtérités:10.158 ft
    2005.10.01-2006.09.29 közti levont de be nem fizetett nyugdijjárulék:3190 ft
    levont de be nem fizett magánnyugdijjárulék.51034 FT
    eb.járulék jogcimen levont de be nem fizetett 25517 ft
    munkavállalóként levont de be nem fizetett :6379 ft
    szabadság megváltásként 2006.01.01.-2006.09.29-ig:33696 ft
    Ezen felül megitélt a biróság 2006 okt.1- 2006.dec.31-ig 6,25százalékot,mig 2007.01.01-től a kifizetés napjáig a késedelemmel érintett naptári félévnek megfelelő jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot.
    Kérdésem:
    Mire számithatok?
    Mire tarthatok igényt a fent felsoroltakból?
    Miért kell külön fizetnem ha igényt tartok rá?
    Válaszát előre is köszönöm:
    Nagy Lajosné

  • Éva szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Kérdésem az, ha 2011 szept 26.-án indítottuk el a felszámolási eljárást, és 2012 szept 26-án, tehát 1 év eltelte után sem kaptuk meg a bérgarancia kifizetést, kérhetjük-e a 399 eFt , ha igen kinek kell szólni, a felszámoló intézi és neki kell írásban benyújtani az igényt?
    Köszönöm válaszát előre is.
    Üdv.: Éva

  • Barbara szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    Édesapám több, mint 10 éve dolgozik egy Kft-nél, ami júniustól lecsökkentette 4 órába a munkaidejüket. Júniusban kaptak utoljára fizetést. Most pedig valószínűleg megszűnik a cég, és 2 lehetőséget ajánlott fel a főnök:
    1. közös megegyezéssel felmondanak, és vagy tudnak nekik fizetni, vagy nem (végkielégítést végképp nem), vagy
    2. megvárják a felszámolást, de nincs vagyona, minden a banké.
    Ilyen esetben igénybe vehető-e a bérgarancia támogatás?

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com