Skip to main content
Adózás

TÁRSASÁGI ADÓ 2010 – TÉNYLEG 10%?

By 2010.09.15.2 hozzászólás2 perc olvasási idő

Nincs is olyan egyszerű dolgunk akkor, amikor a 2010 évre vonatkozóan, a társasági adó mértékét szeretnénk meghatározni.  Hallottunk már a 10%-os társasági adóról, amire sokan csak legyintettek, az eddigi 10%-os „lehetőség” egyik sarokszámát 50 millióról kitolták 500 millióra. De nem. Ez egy másik 10%, így valóban egy jelentős adócsökkenésről beszélhetünk.

Az új szabály értelmében társasági adó kalkulálásánál meg kell különböztetnünk két időszakot: 2010. január 1-től június 30-ig, illetve július 1-től december 31-ig terjedően. A két időszakot naptári napok alapján kell arányosítani, közbenső mérleg alkalmazására nincs lehetőség.

Az első félévre vonatkozóan a társasági adó 19%. Választható a 10% adókulcs alkalmazása, de meg kell felelni a törvényben meghatározott kritériumoknak. A következő feltételeknek együttesen kell teljesülnie:

  • 50 millió forintra alkalmazható (25 millió arányosan)
  • nem vesz igénybe a vállalkozás adókedvezményt
  • átlagos álloménya eléri az 1 főt (0,5 fő arányosan)
  • az adóévben és az azt megelőző évben eléri a adóminimumot (időarányosan, újonnan alakultakra nem vonatkozik)
  • rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik (nincs jogerős szankció)
  • átlagos jövedelmek minimum a minimálbér 1,5 szerese

Ne felejtsük el, hogy az így megspórolt 9% adót lekötésben kell  nyilvántartani és a következő 4 adóévben lehet bizonyos célokra felhasználni (beruházás, foglalkoztatás bővítés, stb.)

A második félévre vonatkozó 10%-os társasági adó  2010. augusztusában került módosításra és  július 1-től alkalmazható. Az előző félévvel ellentétben nem választás eredménye, hanem ez a pozitív adóalap 500 millió forintot meg nem haladó összegéig alkalmazható. Nem kell semmilyen egyéb kritériumnak megfelelni az alkalmazásához és nem kell a különbözetét nyilván tartani. Tehát alap esetben a 10% az 10%.

2 hozzászólás

  • denis szerint:

    „•átlagos jövedelmek minimum a minimálbér 1,5 szerese”
    helyett a TB-járulékalap a minimálbér kétszerese kell legyen (és itt figyeljünk a START-kártyásokra is, mert az nem teljes összegben vehető figyelembe)

  • A fenti cikkben helytelenül jelent meg, hogy a társaságok az éves adóalap megállapításánál I. félévre 25 millió forintig, azaz arányosan vehetik figyelembe a kedvezményes 10 %-os adót! Amennyiben megfelelnek az egyéb feltételeknek, a sáv 50 millió forint, melyet a TAO törvény 29/K (4) a)átmeneti rendelkezése is tartalmazza.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com