Skip to main content
Adózás

EVA bejelentkezési határidó

By 2008.12.09.Nincs hozzászólás2 perc olvasási idő

2008. december 1-je és december 20-a között dönthetnek az újonnan bejelentkezők a 2009. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) választásáról; az Eva tv. hatálya alá való bejelentkezés a székhely szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon tehető meg a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon.

Az Eva tv. hatálya alá a 2009. évre új adózóként bejelentkezhetnek az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői irodák, az erdőbirtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok.

Azon adózóknak, akik 2008-ban az Eva tv. hatálya alá tartoztak, és 2009-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Az új bejelentkezés 2008. december 20-ig írásban visszavonható. Az Eva tv. hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak 2008. december 20-ig, és szintén a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon lehet megtenni.

A bejelentkezésre és a bejelentkezés visszavonására nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet nem lehet előterjeszteni, a kijelentkezésre rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén azonban igazolási kérelem előterjesztésének van helye.

Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig (2008. december 20-ig) a 09JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkezők közül, akik megfelelnek a törvényben foglalt feltételeknek, a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével kapnak értesítést az adóhatóságtól választásuk elfogadásáról. Azok, akik nem felelnek meg az Eva tv.-ben foglalt feltételeknek elutasító határozatot, akik pedig az adatlapot határidőn túl nyújtják be elutasító végzést kapnak.

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com