Skip to main content
Adózás

Egészségügyi szolgáltatók, beruházásaik és az ÁFA

By 2009.04.21.Egy hozzászólás1 perc olvasási idő

mento Egészségügyi szolgáltatást végző gazdasági szervezetek és egyéb szervek az általuk megvalósított beruházások, illetve termékbeszerzéseik (gépek, egyéb orvosi eszközök) után ÁFA-levonásra/-visszaigénylésre jogosultak-e?

NEM

Sem a régi ÁFA törvény, sem a jelenleg hatályos szabályozás (ÁFA tv. 85.§) ? mivel mentesíti a tevékenységet és az ahhoz kapcsolódó termékértékesítést az ÁFA-fizetés alól ? nem teszi lehetővé az egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó ÁFA-levonást/-visszaigénylést.

Igaz ez az állat-egészségügyre is? Nem, a fentiek a humán-egészségügyre vonatkoznak, az állat-egészségügyi szolgáltatások az általános szabályok szerint ÁFÁznak.

Egy hozzászólás

  • Deák Viktor szerint:

    Az egészségügyi szakértői szolgáltatás az általános forgalmi adó tekintetében
    [Áfa törvény 85. § (1) bek. b) és c) pontjához]

    Az általános forgalmi adóról szóló, 2008. január 1-jétől hatályba lépő 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 85. § (1) bekezdése b) pontja szerint mentes az adó alól az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás és sérült- vagy betegszállítás, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán-egészségügyi ellátás keretében közszolgáltató – ilyen minőségében – teljesít.

    Az Áfa törvény 85. § (1) bekezdés c) pontja szerint adómentes az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi – ideértve a természetgyógyászatot is – tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít.

    Tekintettel a mögöttes egészségügyi ágazati jogszabályokban [így különösképpen a 14/1972. (VII. 15) EüM rendeletben] foglaltakra, amelyek közvetve azt erősítik, hogy az egészségügyi szakértői szolgáltatást nem lehet sem humán-egészségügyi tevékenységnek, sem humán- egészségügyi ellátás keretében végzett szolgáltatásnak minősíteni, az egészségügyi szakértői szolgáltatás nem sorolható be az Áfa törvény – előzőekben idézett – 85. § (1) bekezdésének b), illetve c) pontjaiban meghatározott adómentes szolgáltatások közé.

    Tehát az egészségügyi szakértői szolgáltatást (tervezés, szakértés) 2008-ban is 20%-os adó terheli.

    (Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki főosztály 143/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559596127)

Szólj hozzá

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com